maandag 2 maart 2015

Psychiatrie jaren 80

Er gebeurden drie dingen met me: ik maakte kennis met angst, depressie en psychose, ik maakte kennis met de eigenaardige wereld en wetten van de psychiatrie en vooral: vanaf dat moment . Het bieden van acute psychiatrische interventies was alleen mogelijk wanneer de reisafstand niet al te groot was. Het werd een algemeen toegepaste behandeling, die echter vanaf de jaren twintig geleidelijk verdrongen werd door de arbeidstherapie. De eerste helft van deze eeuw was het echter volgens sommigen de ultieme therapie voor onrustige psychiatrische patiënten. Historische studies van de psychiatrie bestonden hoofdzakelijk uit curiosa, .

Elektroshocks en insulinekuren, de eerste psychofarmaca, arbeidstherapie en creatieve therapie, de antipsychiatrie en de ommekeer in de psychiatrische instellingen in de jaren tachtig. Johan Oosterbaan (83) en Cas Manshanden ( ) hebben het allemaal meegemaakt. Twee ervaren, gepensioneerde . De tegenstelling tussen ziekte en mens keert voortdurend terug in de psychiatrie.


Schizofrenie en andere ernstige psychiatrische stoornissen worden opnieuw gezien als zuiver medische aandoeningen, waarvoor op de eerste plaats . Er ontstonden nieuwe psychiatrische problemen (zoals druggebruik), in de maatschappij kwamen andere opvattingen over zorg en de overheid voerde voor de medisch residentiële voorzieningen een vernieuwd beleid. Dit gebeurde op advies van een commissie onder voorzitterschap van de Leidse hoogleraar psychiatrie H.

Gelijke onder ongelijken Na de afsplitsing op inhoudelijke gronden volgde ook een scheiding in organisatorische zin. Toch is er ook een tegenstroom. Het ziekenhuis heeft een rigoureus doorgevoerde divisionele structuur. Er heerst een unionistisch federalisme met een sterke . Meer concreet zouden sommige teams interactiepatronen kunnen ontwikkelen die vergelijkbaar zijn . Ooit opgericht als speerpunt in de strijd tegen de psychiatrie en haar schijnbaar ongelimiteerde macht zijn de wegloophuizen nu bijna verworden tot onderdeel. Het wegloophuis is nu dan ook in feite niet meer dan een opleidingsplek voor toekomstige medewerkers in de psychiatrie.


Inmiddels braken de jaren aan. Servatius het instituut voor mannelijke patiënten. Psychiatrisch Centrum Venray ) ontstaat en afgesproken wordt dat op termijn St.


Anna zal worden afgebouwd en dat op het terrein van St. In de decennia erna waren het de verpleegkundigen van de sociaal- psychiatrische diensten die bij mensen thuis kwamen. Dat veroorzaakte een grote inhaalvraag. Sinds de fusie van de Nederlandse Vereniging voor psychiatrie en de Nederlandse Vereniging . Dit beeld paste in het tijdsbeeld van de jaren 80.


In de jaren kwam de vermaatschappelijking op gang.

Vermaatschappelijking In het rapport “ Erbij horen” van de Taskforce Vermaatschappelijking werd gesteld dat cliënten meer deel van de wijk en de samenleving in plaats van aan de buitenrand van de . Pas in de jaren kregen de moderne concepten van de psychiatrische behandeling vorm binnen de accomodatie van de nieuwe dienst voor Psychiatrie : aparte behandelingsafdelingen in paviljoenen gebouwd en opgetrokken in traditionele materialen (baksteen en hout), veel vensters gericht op de buitenwereld binnen . De omvang van het aantal gepubliceerde werken illustreert het succes en toenemende interesse in het domein van de filosofie en de psychiatrie. Vanaf de jaren tachtig ligt de nadruk op de resocialisatie van de psychiatrische patiënt en de vermaatschappelijking van de instelling. Sinds die tijd worden wonen en zorg zoveel mogelijk. Dolderse Hille, samenwerking met .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts