woensdag 6 juni 2018

Steekspant

Steekspant met onder andere: A = trekbalk op zoldervloerniveau. B = hanebalk of trekplaten. Trekbalken in een kerkgebouw (de horizontale balken). Een trekbalk is een balk die ervoor dient om trek- en of spatkrachten op te nemen.


Mijn opa rechts op de th. Het maken van traditionele kappen was en is niet altijd eenvoudig.

Hollands kapspant, verbeterd Hollands kapspant, mansarde- of . Wanneer pas je spanten toe? Spant enkelzijdige helling. Sparren dak vakwerk ligger. Een spantconstructie die bestaat uit spantbenen, makelaar en trekplaten.


Bij een eenvoudig steekspant worden alleen spantbenen en trekplaten toegepast of rusten de spantbenen rechtstreeks op de zolderbalklaag. Zo ontstonden er voor woningen uiteenlopende vormen en constructies van houten spanten, zoals het lessenaarspant, steekspant , hangspant of het Hollands spant. Terug naar Bouwkundige begrippen.

Een steekspant is een gelijkzijdige driehoek, waarbij twee diagonale balken (spantbenen) rechtstreeks of met een slof op de vloer worden . Gebreken aan een dakspant komen niet zoveel voor maar ze zijn er wel bijvoorbeeld bij doorbuigen of trekken van het dakspant. Verbeterd-Hollands spant enz…. Ook kan men het steekspant verder versterken door houten of metalen spijkerplaten aan te brengen.


Als men het spant op een betonnen vloer of loodrecht op een houten balklaag plaatst, past men een extra houten balk (slof) toe om het spant aan de vloer te bevestigen. Het Twil is een kromme balk, die binnen het gewaeger, achter tegen. Deze slof verdeelt bovendien de . A=zolderbalklaag, B=hanebalk of trekplaat, C=spantbeen, D= makelaar, G=muurplaat, H=nokgording.


Trekplaten Trekplaten bij het Hollands spant zijn twee planken aan weerszijden van de spantbenen. Houten steekspant zolder. Stalen randligger zolder. Hammerbeam of steekspant. Door het weglaten van het midden gedeelte van de trekbalken wordt de druk op de muren groter.


Dit soort spant komt vooral in England . Een kapconstructie is een verzamelnaam voor allerlei (houten) onderdelen die met elkaar een kap vormen om een gebouw af te dekken. Een zeer eenvoudig spant is het steekspant dat meestal werd gebruikt voor kleine overspanningen zoals bijv. Rijmwoordenboek STEEKSPANT : 4rijmwoorden in het Van Dale Rijmwoordenboek.


Wat rijmt er op STEEKSPANT.

Bouwtechniek en materialen. Les 4: Hellende daken 1. Wat versta je onder een gording en een nokgording? Gedetailleerde omschrijving: Betreft berekening toegepaste steekspant (2X) als tussenspant. Size of this PNG preview of this SVG file: 5× 3pixels.


Original file (SVG file, nominally 5× 3pixels, file size: KB). This image rendered as PNG in other .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts