donderdag 16 augustus 2018

Houten plank recht maken

Hoe kan ik een houten plank die krpm getrokken is, weer recht latem trekken? Ik heb wel eens gehoor dat je d. Principe: door warmte uitzetten van met name water in hout ,zetten vezels uit en buigen daardoor de plank. In het deksel van de vloerdoos (vloerstopcontactdoos of hoe noemt dat) is er een stukje van onze parket gezet (normaal massief, maar hier hebben ze precies een bovenste dunne laag op een andere dunne laag hout gelijmd).


Het blad dat er bovenop ligt is van eikenhout ongeveer mm dik en het is enorm kromgetrokken. Ik wil het blad graag recht maken en heb gehoord dat je het in stukken kunt zagen en vervolgens de verschillende delen afschuren zodat ze daarna weer recht aan elkaar kunnen worden gelijmd.

Eiken-planken-recht-maken. Ik ben begonnen om een eiken houten tafel te maken. Vandaag mooie ruwe planken gekocht, ongeschaafd dus, en toen geprobeerd die recht aan de zijkanten te krijgen zodat ik ze tot een tafelblad kan verlijmen. Met een losse cirkelzaag langs een andere balk gezaagd maar wanneer ik de planken.


Beste Ria, Om dit weer recht te maken zou je het volgende kunnen proberen : Maak het hout vochtig. Leg de plank op een rechte vlakke ondergrond. Zet op de plek die krom is een zak met zand zodat deze recht gedrukt wordt.


Als je geluk hebt trekt hij weer recht , laat de plank hierna goed drogen. Na een lange tijd heb ik mijn Artesania Latina, King of the Mississippi weer eens uit de kast getrokken.

Een van de dekken (triplex) was destijds al ontzettend krom en had ik vorig jaar met het stoomstrijkijzer weer recht gekregen. Ik krijg het gevoel dat . Nu liggen hier best wat planken , ook voor necks etc, en als die een millimetertje krom gaan, tja doe je niks aan, later weer recht maken in de vandiktefrees-unit. Nat maken , door en door nat. Ze liggen in de trapkast, en de temperatuur is er het constantst van alle plekken in huis neem ik aan. Hoe erg zijn je topjes krom getrokken?


Je kunt het wel voor elkaar krijgen door een mal te maken en dunne stroken te gaan zagen. Die dunne stroken smeer je in met lijm en plaats je dan in de mal. Dat gaat veel sneller en . Het terras ligt nu één week en de betreffende plank. Na enkele weken bleken de planken hol te trekken. Als oplossing werd de vloer weer vlak geschuurwaarna vervolgens op vele plaatsen () de velling volledig is verdwenen.


Wat is verstandig: nieuwe vloer (is verlijmd op beton), velling opnieuw aan laten brengen (is dit mogelijk?) of vloer geheel vlak . Alles hangt af van wat er onder de planken ligt, of ze aan kant of aan kanten behandeld zijn, of je genoeg ruimte rondom hebt vrijgehouden, de kwaliteit van het hout zelf, sommige planken zijn zó vers dat ze nog doorgroeien in de winkel . Ook houten vloeren worden meestal met samengesteld materiaal geleg met een toplaag van enkele millimeters echt hout of zelfs slechts een folie met een fotografische afdruk van een houten plank. Echte (massief) houten vloeren moeten stevig met een vaste ondergrond worden verbonden om kromtrekken, maar ook . Let op (2) – Door de plank te snel te willen laten krommen kan de plank gaan scheuren of breken. Het krom branden van hout kost tijd – dus geduld. Let er daarom op dat je de vlam van de gasbrander niet te lang op één plek richt en dat .

Zorg ervoor dat de plank waterpas is en zet dan een merkteken op de wand net onder de plank. Deze houten snijplank van Butler is geschikt voor al het dagelijkse snijwerk in de keuken. De snijplank is gemaakt van het beste kwaliteit kopsbeukenhout, een mooi en natuurlijk materiaal dat zowel in de moderne als klassieke keuken past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts