vrijdag 25 januari 2019

Dakpannen leggen nok

Handige gids over het plaatsen van een nok bij een dak met kleipannen. Via deze instructievideo ontdekt u hoe u Koramic kleidakpannen dient te plaatsen. Zoals overal is een goede voorbereiding ook hier van toepassing. De exacte gegevens vind je natuurlijk in de technische fiches van de verschillende pannen.


Wie zelf zijn pannendak gaat leggen , moet goed weten waar hij aan begint.

Zorg eventueel voor een pannenlift zodat je niet telkens van het dak naar beneden moet om dakpannen te halen. Denk eraan dat je normaal ergens bovenaan in de nok zult eindigen en je moet nog van het dak geraken. Nokvorst met aansluitprofiel. Nadeel van het nat leggen van de nokvorsten is het gebrek aan beluchting (luchtafvoer) en de capillaire werking van de specie.


Het doel is steeds het verkrijgen van een waterdichte nok , die goed aan de dakpannen is aangepast en ruime ventilatieopeningen biedt. Het vernieuwen van een pannendak of de dakpannen goed leggen zorgt ervoor dat u geen wateroverlast krijgt of een lekkage. We beginnen met het leggen van dakpannen op de bovenste rij van de nok.

Uw dakpannen of dakbedekking vervangen of vernieuwen? Onze aangesloten dakdekkers. De dakpannen van uw woning houden u droog en warm. Wilt u zelf de dakbedekking gaan leggen ? Voor een ervaren doe -het-zelver is dat mogelijk. Zet de nokpannen vast bovenaan in de nok.


In deze aflevering leggen we de laatste hand aan het dak. Dakpannen en bakgoot plaatsen - Ep. De gangbare typen dakpannen en nokvorsten leveren wij zowel gebruikt als nieuw uit voorraad.


Wij leggen de nokvorsten stevig vast met Flexim dakmortel, een stormvaste . De panlat leg je dus de horizontale, op deze lat steunt de . Diepte (voorkant tot nok ) = 165. Kan bij deze maatvoeringen dus geen hele pannen leggen althans in ieder geval niet vanaf de voorkant tot de nok. Kijk dus goed waar je er straks nog afkan en voorzie daar een ladder.


Als de dakpan met een muur grenst, maak je de kier die ontstaat waterdicht met bladlood. Om het lood aan te leggen moet u .

Hierna begint u met het leggen van de dakpannen. Werk altijd van beneden naar boven om overzicht te houden. Houd er rekening mee dat u ergens in de nok zult eindigen. Controleer dus waar u van het dak af kunt na het leggen en zet daar een ladder neer. Maak bij het leggen in ieder geval de onderste rij dakpannen.


De duurzame afdichting van de nok moet worden gerealiseerd door een juiste keuze van het materiaal en de bevestiging. De bevestiging van nokvorsten is weer afhankelijk van de geografische ligging van het dak. De begin- en eindvorsten moeten in ieder geval altijd worden vastgezet. De vorsten tevens zo leggen dat de . Als dakdekker wil je het liefst zo min mogelijk dakpannen zagen of bijslijpen. Desondanks doen dakdekkers dit nog vaak bij dakvorsten.


Op de snijlijnen van het dak – de nok en de hoekkepers – leggen we halfronde vorsten. Op het punt waar die vorsten samenkomen, krijg je een rommelige overgang, omdat de vorsten . Ook wanneer u geen ervaring heeft met dakpannen leggen of soortgelijke klussen, is het verstandig om deze klus aan een specialist over te laten. Wanneer u een nieuw dak heeft moet deze vanuit de nok naar beneden toe voorzien worden van dakpannen.


Betonnen dakpannen zijn gemaakt van cement dat uithardt. De meeste dakdekkers geven aan dat betonpannen sneller te verwerken zijn dan gebakken keramische pannen. Voor kleine dakreparaties, zoals het vervangen van een dakpan , hoef je niet meteen een dakwerker te contacteren.


Als je geen last hebt van hoogtevrees is de klus zo geklaard. Als er zich fundamentele problemen aan de dakconstructie voordoen (de panlatten zijn niet meer recht, de nok loopt scheef), kan je beter een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts