woensdag 9 januari 2019

Hoeveel zet hout uit

Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht. Houtsoorten gedragen zich verschillend ten opzichte van vocht.


De krimp van houtsoorten in drie dimensies wordt gemeten . Hout zet uit door vocht-opname en krimpt bij het drogen.

Bij vochtige lucht zet hout uit en bij droge lucht krimpt het. De mate waarin een plank werkt is verschillend. Dosse gezaagd hout bijvoorbeeld heeft een grotere krimp dan kwartiers gezaagd hout.


Op de lengte van het hout heeft de luchtvochtigheid geen invloed. In dit stuk kunt u iets meer lezen over de werking van hout. Hout krimpt en zet uit door het toe- en afnemen van de luchtvochtighei net zo als uw huid.


Desalniettemin krijgen houtbewerkers te maken met één belangrijke eigenschap van hout die het project kan bemoeilijken: het krimpt en zet uit ten gevolge van.

Droog en warm hout krimpt, nat en koud hout zet uit. Onderschat dit niet, maten van met name naaldhout zoals lariks, vuren en grenen , maar ook hardhout (vooral keruing) werken sterk. Ook composiet krimpt en zet uit , met name in verticale richting, zorg dus voor kopse naden en blijf enkele . Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig, dan vervormt het hout.


Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet. Hout is opgebouwd uit cellen met een . Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Als hout droogt dan krimpt het. Naar vurenhout in de winkel. Hygroscopische eigenschappen vurenhout.


Dit vocht zorgt ervoor dat hout uit zal zetten bij toename van . Ik wil er een stalen strip langs schroeven. Hout was dus niet helemaal droog lijkt me. De reden waarom een deur niet meer goed sluit is omdat hout krimpt of uitzet.


In de zomer merk je hier minder van omdat deze dan gewoon past.

Waarom zet de deur dan uit , dit heb ik eerst niet gehad? Is er een manier om het werken van hout tot een minimum te beperken, afgezien van de temperatuur en luchtvochtigheid waarin het hout zich bevin constant. Een eigenschap van hout is dat het vocht absorbeert, zelfs uit de aanwezige lucht. Dit geldt ook voor het omgekeerde, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Wanneer het hout vocht opneemt, zwelt het, het zet uit.


Want zo gauw we de boom. Zet dat om over planken boven op elkaar en u hebt theoretisch een werking van 8mm ! U moet begrijpen dat dit. Hoeveel lagen hebt u aangebracht? Deze kun je opzoeken op internet. Voordat we hiermee gaan rekenen moeten we eerst nog even de betekenissen weten van een aantal symbolen leren kennen: α=de lineaire uitzettingscoëfficiënt.


L=de lengte van het object wat je wilt berekenen. Warmte en vocht: uitzetten van de vloer. Warme dagen worden afgewisseld met zeer vochtige dagen.


Tijdens warme, vochtige weersomstandigheden zet een houten vloer uit. De houtvezels werken immers net als . Hout werkt onder invloed van veranderingen vocht en warmte. Hout heeft de eigenschap uit te zetten of te krimpen onder invloed van vocht en warmte. Dit geldt voor alle vormen van houten vloeren van lamelparket tot dikke massieve planken. Ik kan er dus van uitgaan dat het parket nu op.


Gezien over de lengte van de planken is een uitzetvoeg minder relevant want hout werkt in de lengte slechts van het werken in de breedte. Door verschillende temperaturen en vochtigheden zet het hout in de winter uit en zal het in de zomer weer krimpen. Om deze reden mag je dus het hout ook . Het is toch geen lariks?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts