dinsdag 5 maart 2019

Bamboe oogsten

LEKKERKERK – Wie bonenstokken of tomatenstokken voor de groententuin kan gebruiken, of wie voor de siertuin steunstokken nodig heeft voor bloeiende planten, kan die op vrijdag februari zelf oogsten. Bamboeplantages en oogst. Volwassen bamboe kan in één enkel seizoen tot op volledige lengte groeien. Dit maakt dat bamboe de snelst groeiende houtige plant is.


Na 3-jaar in het veld zijn bamboestammen volwassen en worden ze geoogst waarna er nieuwe . Behalve bamboe zijn dat miscanthus, olifantsgras en wilg die na het oogsten natuurlijk wel weer opnieuw moeten worden aangeplant.

Een goed beheerd bamboebos vernieuwt zichzelf steeds ondergronds en vormt zo een eindeloze bron . Bijvoorbeeld door ze in een hele grote pot te kweken, of door bamboe -scherm rondom in te graven. Dat laatste heb ik gedaan, zeker cm. Het is even wat voorbereidend werk maar het loont wel. Verder is het een hele sterke plant. Dat klinkt niet echt als een waarschuwing want dat is juist fijn.


Het oogsten van bamboe lijkt op uitdunnen. De hoogte van de bamboestengels varieert per soort en loopt uiteen van enkele meters tot tientallen meters.

Doordat het zo snel groeit is het zeer geschikt in de strijd tegen de ontbossing. Deze bamboe is winterhard tot aan -graden, en daarmee praktisch winterhard in . In het groeiseizoen – april en mei – kun je jonge bamboescheuten oogsten en in een gerecht verwerken. Verse bamboescheuten zijn maar beperkt beschikbaar. Breek de jonge scheuten zo dicht mogelijk bij de grond af en pel de bladeren . Tijdens zijn buitenlandse acticiteiten leerde Sven ook zelf over bam- boe. Onder meer omtrent het oogsten ervan.


De arbeiders kunnen de bamboe oogsten zonder nieuwe aan te planten,” vertelt hij. Uit de wortels groeit gewoon opnieuw bamboe. Ze moeten de stengel wel op het juiste moment kappen. Veel gestelde vragen over bamboe en bamboe producten.


Ook wil de overheid dat de lokale bevolking bamboe kan gaan kweken, verzorgen en oogsten. Het kan worden gepland zoals suikerriet”, zegt Gladstone Rose van het Bureau of Standards Jamaica, dat het project uitvoert. Het potentieel voor de export is groot, en het levert banen en industrie op. Ook wat betreft de klimaatverandering doet bamboe het goed: het groeit snel en is daarom zelfs beter tegen het broeikaseffect dan tropisch regenwoud.


Bij de oogst van bamboe blijven de wortels zitten. Dit zorgt ervoor dat het land tegen erosie beschermd wordt.

Voor de rest kan vrijwel alles van de plant worden gebruikt, . Hoe kunnen we bamboe op een duurzame, mechanische manier oogsten ? De vraag kwam terecht bij Frans Schapendonk van Avans Hogeschool, die op zoek was naar een mooie opdracht voor zijn . Ik probeer elk jaar in juni de eerste boontjes te oogsten. Als de dwarsstaak te kort is, verleng die dan met een dunne bamboe stok. Het groeit namelijk razendsnel.


Na jaar zijn de bamboe stengels groot en stevig genoeg om te oogsten en te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld bamboe vloer. Je hoeft daarvoor niet een heel bamboe bos om te zagen, waarna je het weer opnieuw moet . Dat oogsten we dan op onze velden. Het zijn niet de makkelijkste eters.


Hij heeft een dichte, zachte vacht, olijfbruin gekleurd op de rug, naar de nek en boven op de kop wat donkerder, ook de bovenkant van de staart is donker. Op de buik en de borst en aan de binnenkant van de voor- en achterpoten is de vacht goudkleurig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts