woensdag 20 maart 2019

Eikenhout hardhout of zachthout

Houtsoorten worden vaak ingedeeld in hardhout en zachthout. Het verschil tussen deze twee groepen zit hem echter niet in de hardheid van het hout. Hardhout hoeft niet altijd hard.


Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen ( loofhout ) bedoel in tegenstelling tot dat van naaldbomen ( naaldhout ). Gemiddeld is naaldhout aanmerkelijk zachter dan het gemiddelde loofhout. Binnen zachthout en binnen hardhout komt echter een grote variatie in hardheid voor.

Zo is balsahout afkomstig van de loofboom Ochroma lagopus en dus hardhout , maar in werkelijkheid is balsahout zeer zacht, terwijl hout van de venijnboom . Naaldhout , zoals bijvoorbeeld Dennen, Vuren, Grenen en Ceder vallen onder de noemer zachthout. Vuren en Grenen zijn de meest gebruikte naaldhout soorten in Nederland. In het zachthout en hardhout komen vele variaties voor.


Sommige hardhout soorten, bijvoorbeeld Balsahout, is zachter dan de zachthout soort . Er zijn loofbomen die hard hout produceren, maar er zijn ook loofbomen welke zacht hout produceren, zoals een Populier en een Wilg. De Haardhout Specialist maakt onderscheid tussen hardhout en zacht hout. Loofbomen behoren tot de zogenaamde bedektzadigen of .

Bomen, welke hardhout leveren, zoals de eik , beuk en es zijn langzaam groeiende bomen. Hierdoor ontstaat er een zware en compacte houtsoort met een langzame verbranding. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt door mensen die veel stoken in . Wilt u weten hoe hard bijvoorbeeld Eiken hout is in vergelijking met Vurenhout, Grenenhout of Jatoba? De begrippen hard hout en zacht hout hebben te maken met de opbouw en de onderlinge samenhang van de vezels.


Hebben de vezels een dikke wand en zijn ze zeer vast en hecht met elkaar verbonden, dan spreekt men van hard hout. Bij hard hout heeft minder snel vervorming plaats. Als de vezels dunwandig zijn en . Hierin zit het nodige hars (lijm- of bindmiddel) om de pellet samen te houden. De pellet zou anders na persing helemaal terug verbrokkelen.


Tropisch hardhout en grenen zachthout zijn beiden zeer geschikt voor een houten weideomheining, maar de uitstraling, prijs en levensduur van beide houtsoorten zijn verschillend. Wat is tropisch hardhout ? Elk houtsoort heeft een unieke schoonheid met zijn eigen unieke componenten en moet daarom op een speciale manier worden beschermd. Voordat je aan het klussen slaat, is het dus goed om te weten met welk hout je werkt. Kiest u voor haardhout dan is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen harde en zachte houtsoorten. De oefening kan worden uitgebreid met een tweede opdracht: het zoeken van geschikte houtsoorten voor de klanten van een houthandel.


Zachte houtsoorten en haardhout. De lessen zijn geschikt als eerste introductie in het.

Bij het gebruik van tuinhout wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen hardhout en zachthout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Al zijn er uiteraard uitzonderingen te benoemen. Dit verschil in hardheid ontstaat tijdens de . Populaire houtsoorten voor kozijnen.


Zowel hardhout als zachthout kunnen verwerkt worden tot houten kozijnen. Hard of zachthout zegt dan ook niks over de hardheid van het hout. Wel over de afkomst en structuur van het hout. Hout van naaldbomen wordt zachthout genoemd en van loofbomen hardhout. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hout afkomstig van loofbomen, hardhout , en van naaldbomen,het zgn zachthout of naaldhout.


Er zijn echter hardhout soorten die veel zachter zijn dan sommige zachthout soorten. Balsa is hiervan een mooi voorbeeld. Dit hout is afkomstig van loofbomen.


De term hardhout is afkomstig van het Engelse hardwoo wat niets zegt over de hardheid van het hout. Er zijn ook loofbomen die heel zacht hout leveren zoals linde, populier en wilg. De boomsoort is dus belangrijk voor de . Er zijn twee soorten hout : loofhout , ook wel hardhout , en naaldhout.


Naast alleen de naam, verschillen ze op andere gebieden ook van elkaar. Loofhout is over het algemeen duurzaam, hard en stabiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts