vrijdag 20 juli 2018

Red ceder boom

De reuzenlevensboom (Thuja plicata) is een boom uit de cipresfamilie ( Cupressaceae) uit westelijk Noord-Amerika die daar van belang is voor de houtoogst. In Europa is de soort geïntroduceerd als sierboom in tuinen en parken. Het is een snelle groeier. Dit hout staat bekend onder de naam western red cedar. Ceder (Cedrus) is een geslacht van coniferen dat behoort bij de dennenfamilie ( Pinaceae).


Ceder is verwant aan dennen (Pinus) en sparren, en heeft net als deze kegelvormige vruchten.

De teelt van Hollands red cedar. De thuja of Reuzenlevensboom is een boomsoort die in Nederland goed gedijt en bovendien kwaliteitshout kan leveren. De soort komt in het Nederlandse bos nauwelijks voor. Er is dan ook weinig ervaring met de teelt van thuja in Nederland.


Hernieuwde aandacht voor Hollands red cedar. De thuja (Thuja plicata) of Reuzenlevensboom is een boomsoort die in Nederland goed gedijt. Daarnaast wordt door sommigen de . Westren Red Cedar boom en hout.


De grootste exemplaren groeien in de koele regenwouden in het westen van Amerika, van Noord Californië tot het zuiden van Alaska.

De takvrije stam is gemiddeld m lang met een diameter van 9-5(-0) m. Oude bomen hebben vaak grote wortelaanzetten en een hol of een voos hart. Western red cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout . Korte levensduur, Gemiddelde levensduur, Lange levensduur . Een cederboom kan wel tot meter hoog worden. Cederhout ( Red Cedar ) bevat olie dat er op een natuurlijke wijze voor zorgt dat het hout bestand is tegen rot, schimmel en insecten. U moet het dus doen met die verzaagde plastic merkjes (zie de witte stippen op de foto) die Staatsbosbeheer in de bomen slaat en die nog hier en daar op de kopse kanten zitten.


Door gebruik van dit duidelijk van Staatsbosbeheer afkomstige Western Red Cedar bent u er zeker van dat er geen schade is aan oerbossen. Western Red Cedar is de commerciële naam voor de botanische soort Thuya plicata en behoort tot de familie van de Cupressaceae. Ze groeit tussen de 39ste en 57ste breedtegraa met als belangrijkste groeigebied de Canadese provincie British Columbia. Red Cedar is zowel in foutvrij (zonder noesten) als rustiek (met noesten) te koop bij houthandel Gadero.


Rustiek Red Cedar is relatief goedkoop, de kwaliteit is hetzelfde alleen heeft u mogelijk noesten in het hout. Foutvrij Red Cedar , ook wel Clear and Better genoemd is dus noestvrij, heeft rustige lijnen en komt van bomen. Voorts leveren de langzaam groeiende woudreuzen hout van een unieke kleur en structuur. De natuurlij- ke duurzaamheid staat een onbehan- delde toepassing buiten toe. Vrijwel al het in ons land aangeleverde western red cedar komt uit Canada.


Verenigde Staten voeren het uit. Resistentie tegen insecten.

De boom is als exoot aangeplant . Termieten houden in de regel niet van red cedar. Als er een andere houtsoort in de buurt is, gaan ze daar naartoe. Ook andere insecten moeten niets hebben van de cedarboom. Van de draderige bast en vezelige wortels weefden zij dekens, manden en visnetten.


Generatie op generatie gaven ze aan elkaar door dat western red cedar van de “ boom des levens” afkomstig was. Door de erg goede tooneigenschappen wordt het hout ook aangewend in de bouw van muziekinstrumenten. Foto links: libanonceder.


De naaldboom “Thuja Plicata” levert de Western Red Ceder. Britisch Colombia (een provincie van Canada), is het grootste groeigebied van de Thuja Plicata. Deze boom , heeft zijn groeigebied aan de westkust van Noord-Amerika.


Prinstuinhuisjes importeerd vanuit Vancouver haar hout).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts