dinsdag 9 april 2019

Ebbenhout bewerken

Ebben is zeer har maar laat zich desondanks redelijk tot heel goed bewerken ( zagen, schaven, boren en polijsten). Het heeft een homogene structuur, een korte draad en fijne nerf en splintert daarom bijna niet. Na droging werkt het zeer weinig. Het wordt onder andere toegepast voor snijwerk, beeldhouwwerk, allerlei.


Het zou ten eerste zinken in water,.

Ebben en coromandel hebben een typisch zoete geur als je het bewerkt , zo kun je het makkelijk van gekleurde andere houtsoorten onderscheiden. Als het ebben is heb je daar voor . In verhouding tot het hoge gewicht en de daarmee samenhangende hardheid zijn de ebbensoorten nog redelijk gemakkelijk te bewerken. Hier wordt gebruik van gemaakt om contrast in het werkstuk te verkrijgen. Het komt uit Azie en Afrika. En ook zwaardere maten hebben wij op vooraad.


Ebben is goed te bewerken en zeer glad af te werken. Coromandel heeft juist chocolade-bruine vegen.

Ondanks de hardheid is het hout redelijk goed te bewerken en mooi te polijsten. Ebben is een duurzame, zeldzame en harde houtsoort die vooral voor luxe draai- en snijwerken en inlegwerk wordt gebruikt. Hiernaast wordt het veel in de muziekinstrumentenbouw gebruikt (toetsen, blaasinstrumenten). Diospyros (familie Ebenaceae). Het gebruik van ebbenhout is vanwege de kostbaarheid van het hout erg beperkt.


Ik wil een salontafeltje maken volgens een vrij strak eigen ontwerp. Ik ga eerst een model maken om de dimensionering te bepalen. Blad moet van een lichte houtsoort worden.


Ik denk aan berken of misschien wat warmer: amerikaans esdoorn. De robuuste poten worden zo met het blad verbonden dat het . Ebbenhout wordt gebruikt voor handvaten van koffie en theepotten en sierknopjes op deksels. Afgezien van hun hardheid kunnen ebben - en coromandelhout goed worden bewerkt , zoals zagen, schaven, snijden en draaien. Ebbenhout is een zwarte harde houtsoort met een dichte nerfstructuur. Verder zijn ze vanwege de verfijndheid van de nerf goed te polijsten en te lakken of te politoeren.


Deze houtsoorten kunnen echter niet worden gebogen en zijn te hard om spijkers of schroeven . Ik heb dus een gesneden beeldje en een wandelstok van ebbenhout , heel zwaar en mooi hout. Wat is ebbenhout eigenlijk voor hout?

Wanneer zulk hout tot planken gezaag en deze twee of drie jaren onder natte aarde begraven, of in het water geworpen worden, laat het zich veel gemakkelijker bewerken. Het echte ebbenhout wordt hedendaags zoo sterk niet meer gezocht, als te voren, dewijl het nagemaakt kan worden, naardien de draaijer en . Mpingo- ebbenhout is heel har de kern zwart, de bast licht van kleur. Moeilijk te bewerken , maar het hout hoeft niet recht of zonder knoesten te zijn. Allerlei beelden worden er uit gesneden. Traditionele kunst zoals maskers en beelden.


Of moderne kuns, gestileerd of abstract. Vroeger ook gewone dingen . Ebbenhout heeft zyne Basrelieven mede op zulken Gront, welke zeer moeilyk om te bewerken is en zelden gelukt, dewyl het Ebbenhout lichtelyk weg springt. De bak is van zwart Ebbenhout gemaakt , de: wyl dit door zyne digtheid zich gladder bewerken laat, dan enig ander hout, en dus de uitvloey, ing der Electrike stof uit deszelfs randen hier door voorgekomen wordt.


Om de zelfde rede zyn de stylen insgelyks van ebbenhout gemaakt, en de bodem met het zelve beklee . Het middenstuk van de deurkruk is afgewerkt met beukenhout, ebbenhout , eiken white wash of kersenhout. Het unieke van ebben is dat het niet blijft drijven op water, terwijl dat bij de meeste houtsoorten wel het geval is. Ondanks zijn hardhei is het hout namelijk prima te bewerken. Een dergelijk volledig ledikant, eigendom van het Museum te Batavia is te zien op afbeelding hier is echter het ebbenhout over- geverfd in warme tinten rood.


Ebbenhout bevat weinig vocht en na het drogen werkt het daardoor weinig. Puur zwart ebbenhout bestaat niet. Er zit altijd wel een vleugje .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts