woensdag 3 april 2019

Thuja hout

Dit hout staat bekend onder de naam . De reuzenlevensboom levert licht en duurzaam hout met bleekgeel spinthout en oranjebruin kernhout. Thuya komt voor in het noorden van Afrika en Zuid-Spanje. Het hout dat wordt verhandeld is bijna altijd de wortel die een knol heeft gevormd (Engels: burl).


Thuja en Chamaecyparis (red cedar en yellow cedar). Het is dus verkrijgbaar als inlands Red Cedar.

Het jonge hout heeft meer kwasten dan het Amerikaanse maar wel veel taaier. Thuja is de oude Griekse naam voor een Noordafrikaanse boom met welriekend hout. Beide houtsoorten zijn licht van . Nog steeds wordt een thujasoort voor deze doeleinden gebruikt, namelijk de oosterse levensboom, die in de oriënt groeit.


Red cedar, pacific red cedar, canoe cedar, giant cedar, shinglewoo arbor vitae, giant arbor vitae, thuja , thuja géant (Canada, British Columbia). DON (= T. gigantea Nutt.). Westelijk Noord-Amerika.


De meeste mensen kennen de Thuja plicata alleen als sierconifeer voor in de tuin.

In een park is nog wel eens een volwassen boom te bewonderen, maar in het Europese bos komt hij zelden voor. Toch groeit de Thuja plicata prima in het Europese bos en levert ook nog eens uitstekend hout , het bekende western red . Beste houtdraaiers, Via via kan ik een aantal delen thuja stam van mooie afmeting bemachtigen. Nu wil ik dit gaan gebruiken om bijvoorbeeld schalen te draaien, maar ik kan nergens vinden of deze houtsoort, waarin ik toch hars zal verwachten, nat voor te draaien is. Of moet dit hout helemaal droog zijn . Vind thuja hout in ons breed assortiment Sieraden en horloges.


Profiteer van de koopjes op eBay! Toepassingen Indien beschikbaar, worden bij de toepassing voorbeeldprojecten weergegeven. De door jou gezochte advertentie is helaas niet meer beschikbaar.


Wellicht kunnen onderstaande advertenties je verder helpen. Verwijder alleen afgebroken takken. Snoeien is eigenlijk niet nodig, alleen takken welke duidelijk uitsteken: dit wordt scheren genoem dit kan met een heggeschaar gedaan worden. Een thuja snoeien kan in de lente en zomer.


Deze bomen lenen zich goed voor snoeien, maar let op bij het snoeien dat je niet terug snoeit tot op het oude hout : De Thuja zal daar dan geen nieuwe takken meer vormen, en er is dan een gat in het gebladerte. De thuja ( Thuja plicata) of Reuzenlevensboom is een boomsoort die in Nederland goed gedijt. De soort is vooral bekend om zijn duurzame, lichte hout , maar de soort is op sommige plaatsen ook cultuurhistorische waarde toe te kennen. Daarnaast wordt door sommigen de recreatieve waarde van deze sierlijke boomsoort.


Friese Fijnhouthandel tot onder andere planken voor geveIbe- kleding.

Incidenteel wordt het hout ook . De eerstgenoemde groeit snel en leent zich goed voor een strak gesnoeide haag. Thuja Smaragd groeit langzamer en hoeft zeker niet jaarlijks geknipt te worden. Pas wel op om niet dieper te knippen dan tot waar het loof nog groen is.


Thuja wil maar moeilijk hergroeien op het bruine hout. In het noorden wordt ook het hout van den levensboom ( Thuja ophalroïdea) als wit cederhout uitgevoerd. De zoo even genoemde soort van cedrela is zeer nauw verwant aan den mahagonieboom (Swietenia Mahagoni), die . Het gewone potloodenhout leveren de jeneverboomen (Juniperus Virginian a en J. Bermudiana), die wit spint en eene roodachtige, welriekende kern hebben.


Als kenmerk ter onderscheiding van beide houtsoorten onder den microscoop, wordt door Wiesner het volgende aangegeven: op een tangentiale doorsnede , komen per mM2. Thuja gemiddeld 1mergstraalcellen voor, bij den Juniperus daarentegen gemiddeld 230. Technische eigenschappen en gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts