maandag 20 mei 2019

Bouwen op kleigrond

Allen Wij hebben zojuist de funderingsplannen gekregen van onze stabiliteitsingenieur. Veen en slappe klei daar kun je niet op bouwen. In dat geval moet er dieper worden gekeken.


Dat houdt in dat zeker in west Nederland de diepe harde zandlaag wordt gezocht, waarop met palen kan worden gefundeerd. Deze worden praktisch altijd uitgevoerd middels betonpalen, waarover een betonbalkenstructuur .

Palen heien om de vaste zandlaag te bereiken heeft geen zin want die zit er niet. Geschreven door Pierre de la Noue in de rubriek: Beton: fundering, kelder en welfsels. Ik wil (over een aantal maanden, maar je kan er niet vroeg genoeg over gaan nadenken) een schuurtje gaan bouwen. U zal minstens op een algemene fundeerplaat moeten bouwen en dan waarschijnlijk nog best met een kruipkelder. Meestal worden er betonnen palen.


Na het plaatsen van palen, als dragend element, moet daarover een stijve vloer worden aangebracht, om verder op te kunnen bouwen. De verbinding tussen paal en . Wij willen een nieuwe schuur bouwen van x meter, meter nokhoogte.

Houtskelet met gemetselde borstwering cm. Wij denken aan een ringfundering aangezien we de, slechte, vloer van de oude schuur willen laten liggen. De plek van de bouw is goed te bereiken, minder goed voor . Berichten over kleigrond geschreven door frankenco. Als je op deze grond gaat bouwen zal je woning gaan verzakken en scheuren.


De bovenste lagen aarde zijn vrij zacht. Als je dieper graaft wordt de grond harder of van een andere samenstelling. Zandlagen kunnen heel hard zijn (vaste grond). In onderliggend rapportage zal in worden gegaan op het bouwen op slappe bodems.


In Nederland wijken we steeds vaker uit naar gebieden die onze voorouders links lieten liggen. De goede bouwgronden zijn zandgronden, de slechte bouwgronden bevatten veel klei en veen. Laatstgenoemde ligt veelal . Hen denke hier aan droogte, stuiven, aan het nut van het zand tot zuivering van water, bij het metselen , tot voetpaden , tot schuren, bij het schrijven enz.


Beste grond voor het bouwen van huizen, pooten en planten. Verschillende soorten van klei : harde en zachte, blaauwe en geelachtige, ook gemengd met . De grond viel door zijn zwaarte eenvoudig niet te bewerken, maar wat nog veel erger was, het regenwater stagneert op de kleigrond. Met goed fatsoen viel er voor een boer geen bestaan op te bouwen.

Nu zijn er hele woonwijken met tuinen op aangelegd. Voor regenwater is de potklei vrijwel . Eigenlijk heb ik geen idee of dit het goede forum is voor mijn vraag. Maar ik moet ergens beginnen. Sinds kort ben ik er achter dat ons huis op staal.


Ik ben mijn aan het orienteren of het haalbaar is om een kelder in de tuin te plaatsen. Tot nu toe zijn kelderbouwers nog erg terughoudend. Er zijn in Nederland veel verschillende grondsoorten met allemaal diverse eigenschappen.


Op onderstaande kaartje ziet u welke grondslag er in Nederland waar voorkomt. Dit kan een langdurig proces zijn omdat veen en klei slecht doorlatend zijn. Het consolideren wordt voor bijvoorbeeld het bouwen van wegen bijna altijd versneld door verticale drainage toe te passen. Hiervoor worden doorlatende strips verticaal in de grond gebracht, waardoor het grondwater gemakkelijker kan afstromen. Fundering op staal is een funderingswijze waarbij de muren of wanden, meestal door tussenkomst van een verbrede voet, rechtstreeks op de draagkrachtige bodem rusten.


Hoi,We zouden graag onze tuin aanleggen rond september maar zitten nog met een vervelend iets. Ook kan zetting optreden door de onttrekking van grondwater in gebieden waar veel klei of veen aanwezig is. Zand is een stevig materiaal dat niet echt is samen te drukken.


Zetting in zandgronden is klein. Klei en veen bevatten veel lucht en water en zijn daarom veel slapper en veel meer samen te persen dan zand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts