vrijdag 31 mei 2019

Schroef in hout draaien

Schroefverbindingen zijn in de meubelbouw een snel en eenvoudig alternatief voor lijmverbindingen. In hout boren is in elk geval veeleisender dan het op het eerste gezicht lijkt. Hier komt u te weten waarop het bij het schroeven en boren in hout aankomt.


Schroeven die in hout zitten kunnen los raken. Dit is snel een eenvoudig op te lossen, lees in onze klustips hoe je dit makkelijk kan aanpakken.

Bestaat er een vullende montagekit (of ander middel) die ik kan gebruiken om een steeds lostrekkende schroef vast te zetten in hout ? Het gaat om het volgende : We zijn in het gelukkige bezit van een zeker jaar oude bureaudraaistoel. Het draaien en in hoogte verstellen gaat als bij een pianokrukje: . Deze heeft een taps toelopende kop die in de ondergrond moet kunnen verzinken. Dat kan alleen als het hout zacht genoeg is. Je hebt overigens twee van zulke sleutels nodig: een om de moer mee aan te draaien en een om de bout tegen te houden en meedraaien tegen te gaan.


KLUSTIP: LOSSE SCHROEVEN IN HOUT DRAAIEN Als schroeven los gaan zitten in het hout, kunt u een dikkere schroef gebruiken. Of u vult de ruimte op met.

Je kunt eigenlijk maar twee dingen met een accuboormachine: gaten boren en schroeven vast- of losdraaien. Toch zijn er genoeg mensen die niet weten hoe ze met een accuboormachine om moeten gaan. Omdat het lijmen en schroeven van hout een prima houtverbinding oplevert, beschrijf ik in dit . Zowel in hout als in combinatie met een plug geven deze bouten een zeer sterke verbinding.


Deze bout kun je vastdraaien met een steek- of dopsleutel. Als de gaten niet meer pakken kan je een drupje houtlijm in het gat doen, de schroef erin draaien en laten drogen dan zit het vast. Je kan bij heel ruime gaten de schroef inwikkelen met katoen draad en daar dan houtlijm opsmeren en indraaien laten drogen en klaar.


Langere houtschroeven hebben geen schroefdraad in het bovenste gedeelte van de schacht. Het nadeel hiervan is dat het hout kan gaan splijten. Hierdoor worden twee stukken hout vast op elkaar geklemd.


U kunt dit voorkomen door aan het einde voorzichtig te draaien en op tijd te stoppen. De kop verzinkt in het hout , wat er niet alleen mooi uitziet, maar wat ook veilig is omdat er geen deel van de schroef meer uit het oppervlakte steekt. Bij hardere houtsoorten is voorboren wel aan te raden. Als je de verkeerde bit gebruikt om een schroef vast te draaien , bestaat de kans dat je de schroef beschadigt. Het is een geniaal systeem, de schroefverbinding.


De spiraalvormige groeven in een bout of schroef zijn in staat twee voorwerpen of materialen stevig op elkaar te klemmen. Dankzij de wrijving tussen materiaal en groeven gaat die verbinding niet vanzelf los.

Alleen met het gereedschap dat ook voor het . Voor plaatsing van messing schroeven in hout en plaatmateriaal moet u altijd voorboren. Verder is het belangrijk om een messing schroef altijd met een tipje vet of vaseline in te draaien. Dat ontdekte ik bij het slopen van mijn kajuitdak.


Na jaar draaide ik vrijwel alle destijds ingevette schroeven er . Vraag N 5 I53a informeerde naar termen voor „een schroef in het hout draaien. Splijtvrije verwerking: de gepatenteerde schroefdraad zorgt ervoor dat de universele schroeven van JD-Plus verwerkt worden zonder dat het materiaal splijt, zelfs bij een kleine afstand tot de rand. Veelzijdige verwerking: de universele schroeven van JD-Plus zijn geschikt voor universeel gebruik, bijvoorbeeld in hardhout , . Als de kop van de schroef op het metalen oppervlak komt, en de schroef door word gedraai dan zal de schroefdraad snel een grote trekkracht gaan uitoefenen. Dit kan leiden tot het breken van de schroef of het kapot gaan van het hout , zodat de verbinding faalt. Op tijd stoppen met draaien is hier dus van belang.


Ik heb al diverse nieuwe bitjes erop kapot gedraaid. Dan met een steeksleutel op de (hiervoor geschikte)schroevendraaier de schroef los draaien. Niet met een accuschroefmachine gaan proberen! Die bouten vallen er toch niet vanzelf uit?


Pas trouwens op met te vast aandraaien ! Je bent metrische bouten en niet houtschroeven aan het aandraaien. De klemkracht onder de kop is .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts