donderdag 23 mei 2019

Hout zonder fsc keurmerk

Hout - en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC -gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC -label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Door te vragen naar FSC - hout en papier krijgen FSC -bossen economische waarde, waardoor de beheerder er goed mee omgaat. Tropisch hout van eenzelfde houtsoort met of zonder FSC label heeft vaak een prijsverschil.


Dit schommelt gemiddeld rond de momenteel voor zaaghout.

Maar is het niet logisch dat je iets meer betaalt voor hout wat niet uit illegale houtkap of roofbouw komt, maar wel uit bosbeheer met respect voor het bosecosysteem, . Merk hierbij op dat voor meer afgewerkte producten, waarin de houtprijs minder zwaar doorweegt, het prijsverschil tussen eenzelfde product met of zonder FSC label vaak wel minder zwaar doorweegt. FSC gelabeld hout voor een raam bvb duurder, dan is het raam met FSC label maar duurder. Dat betekent dat er rekening is. Het middel dat daarbij gebruikt wordt is het FSC - keurmerk , dat toegekend wordt aan hout , houtproducten en papier. FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties.


Het kent twee niveaus, waarbij FSC 1 garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt.

KOMO-keur is getest op fixatie van de bestrijdingsmiddelen in het hout (oftewel: de bestrijdingsmiddelen blijven in het hout ) en heeft dus de voorkeur boven geïmpregneerd hout zonder dit keurmerk. FSC hout in de regel iets duurder dan hout zonder FSC keurmerk. Hoeveel meer is echter sterk afhankelijk van de houtsoort én van de toepassing.


Veel houtsoorten , vooral uit de gematigde klimaatzone of het hogere Noorden, zijn niet of nauwelijks duurder dan hout zonder FSC label. Hetzelfde kan gesteld worden voor . Slechtste keus is tropisch hardhout zonder. Meer informatie en verder lezen. Milieudefensie Informatieblad FSC - keurmerk voor goed hout. Handboek Certificering Hout en Papier - Het waarom, hoe en waar van houtproducten met het FSC - keurmerk in Nederland (gratis), Mili- eudefensie.


Trap hier niet in, je wordt als klant misleid en ontvangt uiteindelijk producten die zijn gemaakt van fout hout van zeer slechte kwaliteit en zonder het FSC - Keurmerk. HOUT is dé webshop in Nederland met het grootste assortiment houten bouwpakketten gemaakt van hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen . FSC -Nederland is in één klap procent kwijt van haar klanten-bosbeheerders. Zij verlaten het keurmerk en gaan onder een eigen streekmerk hun hout in de buurt verkopen. FSC gaf teveel papierwerk en kosten, geen meerwaarde.


Dat is logisch, want in Nederland heeft FSC nooit meerwaarde gehad. Door het FSC - keurmerk te dragen, kunnen de boseigenaren zich onderscheiden van degenen die dat niet doen.

Onafhankelijke controleurs zien er op toe dat meubelfabrieken, zagerijen en papierfabrieken dat FSC - hout niet wordt vermengd met het hout uit bossen die slecht beheerd worden of uit illegale kap. Je bent het vast wel eens tegengekomen. Een vogelhuisje, nestkast of ander houten product dat voorzien is van het zogenaamde FSC keurmerk. In dit blogartikel gaan we eens dieper in op het bekende . FSC keurmerk , tenzij ze beschikken over een eigen Chain- of-Custody- certificaat. Wanneer groepsleden zonder COC-certificaat het rondhout bewerken tot een product of halffabrikaat (ook schaaldelen!), dan verliest het hout de status van FSC.


Het gebruik van het FSC logo in de . Met het certificeren van duurzaam bosbeheer en de handelsketen wordt beoogd kopers van hout en houtproducten de garantie te geven dat zij een product aanschaffen dat afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, waarbij rekening is gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. FSC certificaat mag u dat namelijk echt niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts