maandag 21 maart 2016

Oud timmermansgereedschap

Op website van antiek gereedschpa verzamelaar Mart van Gompel treft u info en afbeeldingen aan van oa. Koop of Verkoop oud gereedschap op Marktplaats. Hieronder in verkleinde vorm het fotoarchief van oude gereedschappen.


Schoenmakers gereedschap. Prachtige houtbeitel antiek.

Oud materiaal, maar schitterend in gebruik. Heb je nog oud gereedschap ? Wat eigenlijk nog veel te goed is om weg te doen maar je gebruikt het niet meer? Lever het dan in bij een van onze inzamelpunten. Zo help je mee aan het samenstellen van een set gereedschappen voor een technische school of een starterskit voor een jonge ondernemer, . Eppinga heeft een verzameling uit vele soorten en maten oud gereedschap en aanverwante materialen.


Een blokschaaf, spanzaag en een handboor in een mooie verzameling oud gereedschap bij elkaar, prachtig voor de liefhebbers.

Natuurlijk zijn er gebruikssporen aanwezig bij de instrumenten. Gereedschap is altijd gemaakt voor een nuttig doel, maar kan gereedschap ook schoonheid zijn? Dit laatste is geen vraag voor de leden van de vereniging. Zij zijn gegrepen door de bijzondere uitstraling die een stuk oud gereedschap kan hebben en door het in de loop van generaties gevormde . In de meer conventionele huidige betekenis, zoals zagen, houthakken et cetera, is houtbewerking enige duizenden jaren oud.


Andere termen die gebruikt worden voor bepaalde typen gereedschap zijn gerei (meervoud van zachter gereedschap ) en instrument (over het algemeen een meer geavanceerd of erg specialistisch stuk gereedschap ). Voor groter en zwaarder gereedschap wordt meestal de term werktuig gebruikt. Lepelboren met rechts een paalmes. Het paalmes voor het bijwerken van blokken hout. Booromslagen zijn de opvolger van de kleinere maat avegaar. Dit stuk gereedschap, dat lijkt op een soort vork, heb ik gevonden in een doos met oud timmermansgereedschap.


Ik weet dat die doos ook van een timmerman afkomstig is. De doos bevatte vooral veel schaven. Deze vork kan ik daar niet meer rijmen.


Stichting Gered Gereedschap verzamelt en verstuurt opgeknapt gereedschap naar mensen in ontwikkelingslanden.

Lever nu jouw oude gereedschap in bij Praxis. Download prachtige gratis afbeeldingen over Oud Gereedschap. Online veilinghuis Cata: Lot oud timmermansgereedschap bestaande uit items. Welkom op de website van onze vereniging Ambacht en Gereedschap ! Allemaal enthousiastelingen van het oude ambacht en de gereedschappen die daarbij gebruikt werden. Tevens zien wij een toename van nieuwe en jonge leden die graag kennis en ervaring . Onze verzameling handgereedschap is uniek.


Met de hand gesmee roestvrij staal van Oer Hollandse kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts