woensdag 20 april 2016

Spaanplaat eigenschappen

In spaanplaat treft men kwaliteitsverschillen aan. Afhankelijk van de houtsoort en de samenstelling kan men een eindproduct krijgen met variërende eigenschappen. Platen dienen de E1-norm te hebben in verband met hun formaldehydegehalte. Deze samenstelling wordt onder hoge druk en temperatuur samengeperst.


Waarin spaanplaten dan wel verschillen van MDF-platen?

Het zit hem vooral in de afmetingen van de gebruikte spaanders. De samenstelling van het materiaal en de druk bij het samenpersen bepalen de finale eigenschappen van een spaanplaat , . Eigenschappen van spaanplaat. Positief Houtspaanplaat heeft door zijn samenstelling geen uitgesproken lengte of breedte richting of een onder of boven zijde. Het heeft mede daarom ook niet de nijging tot rekken of krimpen. Het is zeer eenvoudig machinaal of handmatig te bewerken.


De grote vlakken zijn goed te lijmen . Een specifieke behandeling kan de spaanplaten extra eigenschappen meegeven.

Zo is de ene spaanplaat beter bestand tegen vocht, is de andere brandweren en heeft nog een andere een aanzienlijk lagere formaldehyde- emissie. Variaties tussen twee verschillende platen van eenzelfde productie of van verschillende producties zijn relatief klein. Binnen één plaat zijn eigenschappen als buigsterkte en uitzetting of krimp ongeveer spaanplaten.


Spaanplaat is homogeen qua samenstelling. De druk waarmee dat gebeurt, bepaalt de volumieke massa en mechanische eigenschappen. De buitenste lagen spaanders zijn meestal fijner dan de binnenste. De overgang tussen de lagen is soms geleidelijk. Er is een grote diversiteit aan plaatmaterialen ontwikkeld in de loop tij elk met hun eigen grondstoffen, productieprocessen, eigenschappen en toepassingsmogelijkheden: fineer, triplex, buigtriplex, vliegtuigtriplex, meubelplaat, zachtboar hardboar.


MDF, HDF, OSB, houtwolcementplaat, mineraal gebonden spaanplaat. Technische gegevens van spaanplaat P1. Pagina – Centrum Hout heeft een zo groot mogelijke zorgvuldigheid betracht bij het opstellen van de opgenomen gegevens, maar is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuiste informatie. De gebruiker aanvaardt daarvoor het risico. Volgens norNorm met . Maar ook het productieproces beïnvloedt de eigenschappen van spaanplaat.


Druk, perstijd en temperatuur kunnen invloed hebben op de dichthei trek- en buigsterkte . Ik lees nogal wisselende berichten over de eigenschappen van spaanplaat en mdf voor de fronten.

Wie kan me nu eens goed uitleggen wat de de voor- en nadelen van beide. Een geplastificeerde spaanplaat is aan beide zijden afgewerkt met een witte kunststof melamine toplaag. Ook de lange kanten zijn afgewerkt met een melamine kantstrook. Geplastificeerde spaanplaten zijn uitermate geschikt voor de productie van meubels en heel veel.


Naast de normale spaanplaten , zijn er ook cementgebonden spaanplaten. Deze cementgebonden plaat combineert de sterkte van cement met de flexibiliteit van hout. Deze plaat is een zware, duurzame en breekbare plaat met vocht-, geluid en brandafstotende eigenschappen.


Verkrijgbaar met brandwerende eigenschappen voor toepassing in vochtige omgevingen. LivingBoard Pkale spaanplaat voor dragende doeleinden in vochtige zones. Brandeigenschappen: normaal ontvlambaar BD-s d0.


Verlijming: formaldehydevrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts