woensdag 14 maart 2018

Naaldbomen herkennen

Vaker hoor ik op wandelingen dat mensen het moeilijk vinden om te onderscheiden tussen een Spar (zilverspar-Abies) een Spar (fijnspar-Picea) en een Den (Pinus). Vergelijk (Matching exercise). Zorg dat de items rechts overeenkomen met deze van links. Herkennen van leden uit de cipressenfamilie.


Naaldbomen (en dan met name de cipressen) worden in verschillende boeken en op websites, vaak op verschillende manieren gerangschikt.

Het ene boek verdeeld de cipressenfamilie in hoofdgeslachten, de ander in 7. U herkent ze aan de twijgen, die breder dan dik zijn, een beetje afgeplat. Voor volle zon en liefst iets zure grond. Maar er zijn nog veel meer soorten naaldbomen , in de hele wereld bestaan er wel 6verschillende! Die hele grote massa planten is ingedeeld in drie groepen: dennen, cipressen en taxusplanten.


Bomen zijn in twee duidelijke groepen te verdelen: loofbomen. Als de schorspiakkaten er afvallen wordt de koperrode kleur zichtbaar die ook in de kruin v3n de grove den te herkennen is.

Sparren of naaldbomen verliezen hun bladeren – de naalden dus – niet in de herfst. Tenminste, ze verliezen wel naalden, maar beetje bij beetje. Ondertussen krijgen ze ook steeds nieuwe naalden. Zo doen ze er ongeveer vier jaar over om alle naalden te vervangen.


Een uitzondering is de lariks. Deze naaldboom kleurt in . Een loofboom is een term die gebruikt wordt om onderscheid te maken met naaldbomen , waarbij de bladeren veelal zijn gevormd als naalden of schubben. Je kunt de soorten zo beter herkennen . In de winter is bomen herkennen moeilijker dan anders. Toch een soort of geslacht herkennen kan door vooral gebruikt te maken van:. Dat is het geval voor de naaldbomen die het hele jaar door groen blijven.


De Taxus, ijf of venijnboom, een van de weinige echt inheemse naaldbomen , gaat in onze bossen al meer dan een eeuw sterk achteruit. Hij is te herkennen aan zijn bruinrode, spitse knoppen en zijn ovalen kegels. Hieronder treft u een overzicht van plagen op loofbomen en naaldbomen.


De tabellen zijn te downloaden als PDF-bestand. Naaldhout: Naaldhout is afkomstig van naaldbomen (behorend tot de naaktzadigen of gymnospermen).

Registreer bij KlasCement en doorzoek gratis tienduizenden leermiddelen. Het herkennen van sparren is vrij eenvoudig. Het is een naaldboom met enkelvoudige naalden. Dit will zeggen dat elke naald apart aan de tak is bevestigd. De naald is plat, driehoekig of vierkant, terwijl de den ronde naalden heeft.


Bij wildplukken moet je altijd zeker zijn dat je de juiste boom of plant identificeert anders . Naaldbomen In het Keukenhofbos staan een paar van de oudste en mooiste naaldbomen uit onze streek. Jeneverbes vind je op heidevelden in Drenthe en Brabant, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts