Bekijk disclaimer op houtinfo. Hygroscopische eigenschappen. Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht.
Dit betekent dat het kan uitzetten en . Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht. De krimp van houtsoorten in drie dimensies wordt gemeten . Het belangrijkste bij het toepassen van hout is rekening te houden met uitzetten en krimpen. Hout zet uit door vocht -opname en krimpt bij het drogen. EVENWICHTSVOCHTIGHEID: Het houtvochtgehlate van een vloer gaat zich mettertijd aanpassen aan de omgevende luchtvochtigheid.
Deze aanpassing gaat langzaam, zodat ad hoc gemeten lucht en houtvocht waarden niet . Hout werkt altij uitgewerkt hout bestaat niet. Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt krimp of juist uitzetting.
Bij vochtige lucht zet hout uit en bij droge lucht krimpt het. De mate waarin een plank werkt is verschillend. Dosse gezaagd hout bijvoorbeeld heeft een grotere krimp dan kwartiers . Het uitdrogen van hout gebeurt doorgaans in een aantal fases. Hout kan eigenlijk gezien worden als een bundel papieren rietjes die met water gevuld zijn.
Als het water de rietjes verlaat, blijft de bundel even groot. Als je het vocht uit de rietjes zelf haalt dan begint de gehele bundel te krimpen. Niet alleen het vochtgehalte van het hout maar ook het gewicht, de afmetingen, de mechanische eigenschappen en de duurzaamheid variëren door de relatieve luchtvochtigheid. De hoeveelheid dat hout uitzet is afhankelijk van een aantal aspecten. Naast breedte en dikte is ook de houtsoort bepalend.
Deze risico's zijn afhankelijk van de mate waarin het hout aan vocht wordt blootgesteld. Houtsoort Uit tabel kunt u zien dat wanneer de R. De opname en afgifte van vocht gaat gepaard met krimpen en zwellen van het vurenhout, waardoor het hout van vorm kan veranderen. Uitzetting van wandplanken in uw blokhut – Winter.
Hier zijn een paar voorbeelden van mogelijke problemen die alle te maken hebben met de natuurlijke uitzetting van hout in de wintermaanden. Deze problemen zijn te vermijden met een behandeling, een vochtdichte membraan en in bepaalde gevallen ventilatie en een .
Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil bij hardhout (voorbeel vlonderplank van 1 bree kan door krimp en uitzetten varieren van tot cm) en bij. Hout , met name houtsoorten als lariks en rondhout , vertonen natuurlijke scheuren bij droog en warm weer, bij vochtig weer trekken deze weer dicht. In de zomer wanneer de lucht vochtig is omdat warme lucht meer vocht kan opnemen zal het parket gaan uitzetten. Als het winter is zal het kouder worden en staat de verwarming aan, dan zal de luchtvochtigheid afnemen en dus ook het vochtpectage in het hout neemt af. De vloer zal krimpen en naden zullen verschijnen.
De uitzetting bereikt zijn maximale waarde wanneer het vochtgehalte in hout het verzadigingspunt van de houtvezels van ca. Dit is het waterpercentage van het drooggewicht van hout ). In water gedompelde ligchamen slurpen eene grootere of kleinere hoeveelheid vocht op, welke door weging kan bepaald worden. De uitzettingscoëfficiënt van hout bij temperatuurverhoging is zeer gering en kan in de praktijk worden verwaarloosd. Omdat hout bij verwarming vocht verliest treedt beneden het vezelverzadigingspunt krimp op die aanmerkelijk groter is dan de uitzetting door temperatuurverhoging.
Akoestische eigenschappen. B van den Thermometer gewaar worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.