maandag 28 september 2015

Antipsychiatrie beweging

Antipsychiatrie verwijst doorgaans naar een heterogene beweging die ontstond in de jaren zestig van de twintigste eeuw en vijandig stond tegenover de meeste fundamentele veronderstellingen en gebruikelijke praktijken binnen de psychiatrie. De stimulerende invloeden voor deze groepsvorming en theorieën kwamen . De anti-psychiatrie heeft dus heel wat positieve evoluties in gang gezet of versnel ook al had ze met haar anarchistische trekjes wat de neiging om “het kind met het badwater” weg te gooien, . In dit boek pleitte hij voor meer praten en minder medicijngebruik binnen de psychiatrie. De antipsychiatriebeweging vond zijn oorsprong vroeg in de jaren vijftig.


In deze periode ontstond er vanuit de biologische psychiatrie sterke kritiek op de psychoanalytische psychiatrie.

Foudraine concentreerde zich met name op de schizofrene . De controverse over de behandeling van geestesziekten bestaat al eeuwen. De anti-psychiatrie beweging bevordert het idee dat psychische aandoening is niet biologisch gebaseerd zoals sommige geestelijke gezondheid deskundigen geloven. Veel leden van deze beweging suggereren ook dat psychiatrische labels . Maar het onderwerp blijft in beweging. Zijn boodschap klinkt als een echo van toen: niet ( alleen) de patiënt is ziek, maar de (hele) maatschappij.


Anti-psychiatrie is de overkoepelende term, die deze tegenbeweging omschrijft. Ronald Laing (Gezin en waanzin), David Cooper (Villa 21) en Thomas Szasz ( Waan van de waanzin) zijn de belangrijke woordvoerders van de beweging. In Italië en Engeland worden psychiatrische inrichtingen afgeschaft.

De tegenbewegingen die door Freu Jaspers en de antipsychiatrische beweging zijn ingezet hebben de koers van de psychiatrische Titanic niet kunnen wijzigen. Zeker Laing niet en met hem ook Thomas Szasz niet, een andere coryfee van de antipsychiatrie. Zij waren te radicaal en te confronterend.


Proefschriften, lezingen en studies kunnen ons beeld van het verleden ingrijpend veranderen. DE NOODZAAK VOOR EEN KRACHTIGE ANTIPSYCHIATRIE BEWEGING. In de zeventiger jaren was de antipsychiatriebeweging in Nederland gericht op het verkrijgen van meer inspraak en rechten voor patiënten. Op dit moment richt de beweging zich wereldwijd op de misstanden en . Geschiedenis van de Psychiatrie.


Van antipsychiatrie tot protocol. In een goed leesbaar boekje geeft Gotink zijn perceptie van de ontwikkelingen in de ggz van de laatste jaar. Daartoe heeft de auteur . In dit referaat wil ik trachten twee sociale verschijnselen aan de orde te stellen n. Fou- draine heeft gevonden, en de huidige antipsychiatrische beweging. De ontwikkeling van rehabilitatie in de psychiatrie kent een lange geschiedenis, die opnieuw werd aangewakkerd door de antipsychiatrie beweging in de jaren 70. Voormalige patiënten namen het heft in eigen hand en ontplooiden initiatieven in de samenleving.


Maar de GGZ, met zijn macht om begrippen te herdefiniëren, . Ik tracht met deze literatuurstudie een reflexieve beweging te starten aan de hand van de vragen: welke kritieken formuleerde de antipsychiatrie op de traditionele psychiatrie? En op welke manier vinden deze kritieken een weerklank in het ʻanti- instituutʼ La Borde? Om een dialoogvorming mogelijk te maken bespreek ik .

Het samenvallen in die jaren van de opkomst van de systeembenadering met de antipsychiatrie - beweging heeft het aanzien van de systeembenadering geen goed gedaan. De antipsychiatrie hechtte geen enkele waarde aan biologische en neurologische determinanten van menselijk gedrag en vond haar basis in de. Het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO Uitzending: elke donderdag, 21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts