vrijdag 18 september 2015

Antipsychiatrie nederland

Door het lijdend voorwerp van de psychiatrie, de patiënten en hun relaties, werden onder anderen . Weg met de autoriteit van artsen, weg met misdadige behandelingen als elektroshocks en lobotomie, een chirurgische ingreep waarbij de verbinding tussen de frontaalkwabben en de rest . Andere Tijden: Wie is van hout? In dit boek pleitte hij voor meer praten en minder medicijngebruik binnen de psychiatrie. Wel krijgt de lezer een goede indruk van Laing als denker, psychotherapeut en vriend.


Laing was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een cultfiguur onder Amerikaanse studenten en hij werd de beroemdste psychiater ooit.

Ook in Nederland was hij zeer bekend onder studenten en als auteur . Foudraine concentreerde zich met name op de schizofrene . Hij draagt dan de naam Swami Deva Amrito. Kees Trimbos leeft verder als naamgever van het Trimbos-instituut. Zowel de anti- psychiatrie uit de jaren zeventig als de opkomst van de cliëntenorganisaties in de. Op maart publiceerde psychiater Jim van Os e. NRC met de titel Laten de diagnose schizofrenie vergeten.


Overzicht van de opvattingen van een aantal bekende psychiaters van verschillende nationaliteit die zich om diverse redenen van de traditionele psychiatrie afwenden. Opgedragen aan die ruim drie miljoen mensen in Nederland , die volgens de psychiatrie te gek zijn om, zonder pillen of elektroshocks, los te lopen.

Historica Gemma Blok onderzocht de geschiedenis van de antipsychiatrie in Nederland. De critici wilden de psychiatrie niet afschaffen, maar verbeteren en zelfs uitbreiden. Het was een kritische hervormingsbeweging met een sterke . Daklozen met psychiatrische problemen veroorzaken veel overlast in de grote steden. In werkelijkheid is de asielfunctie van de psychiatrie slechts beperkt . In Engeland en Amerika maar zeker ook in Nederland , moest het helemaal anders binnen de muren van psychiatrische inrichtingen, vond deze beweging.


De westerse samenleving was volgens Laing een gevangenis, die te weinig ruimte bood voor de zelfontplooiing van haar bewoners. Interessante reactie uit Utrecht: Kritiek op concept schizofrenie als diagnose is anti-psychiatrie uit de jaren (Bron: JimvanOs1). Daarnaast redactielid en auteur van het vakblad Psyfar . Citation for published version (APA):.


Het Tijdschrift voor Psychiatrie is het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor de Nederlandse en Vlaamse psychiaters, arts-assistenten psychiatrie en andere geinteresseerden. Antipsychiatrie in Nederland. Toch is demonisering van de beweging niet terecht, vindt historica Gemma Blok.


Foto: De Beeldredactie, Diederik van der Laan. De tijd bleek rijp voor een nieuwe kijk .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts