dinsdag 11 april 2017

Uitzetten hout lengterichting

Door opname en afgifte van vocht kan hout zwellen en krimpen, en in sommige gevallen kromtrekken of scheuren. Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. Longitudinale krimp Kl: het percentage verandering in de lengterichting (de richting van de houtvezels ). Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht.


Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. De krimp in de axiale richting (de lengte ) is het laagst en zeer gering. Het belangrijkste bij het toepassen van hout is rekening te houden met uitzetten en krimpen.


Hout zet uit door vocht-opname en krimpt bij het drogen. Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt krimp of juist uitzetting. Bij vochtige lucht zet hout uit en bij droge lucht krimpt het.


De mate waarin een plank werkt is verschillend. Dosse gezaagd hout bijvoorbeeld heeft een grotere krimp dan kwartiers gezaagd hout. Op de lengte van het hout heeft de luchtvochtigheid geen . Echter zijn de volgende afwijkingen mogelijk: - Lengtemaat , maximaal toegestaan verschil. Als het al voorkomt, zijn lengtematen eerder langer dan korter. Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil bij hardhout ( voorbeel vlonderplank van 1 bree kan door krimp en uitzetten varieren van tot cm) en . Over het algemeen is er een tangens krimping van tot procent, een radiale krimping van tot procent en haast geen verandering in de lengte.


Aan het begin van de werkzaamheden heeft het hout overeenkomstig de voorschriften een eindvochtgehalte van. Wanneer het vochtgehalte oploopt tot dan zal er sprake zijn van vervormingen (in dit geval zwellingen). De zwellingen zullen als volgt merkbaar zijn: Axiaal (in de lengterichting ): 0 . De balken komen vast ingemetseld in de muur te liggen. Is de kamer meter breed en lang dan worden de planken in de lengte in de kamer gelegd.


De vloer zal uitzetten en krimpen in de breedte. Dus moet er rekening worden gehouden met het uitzetten en krimpen. De lengtekrimp tijdens het drogen is te verwaarlozen. De grootste krimp ontstaat doordat de jaarringen in de omtrek korter worden. Daarom ontstaat er altijd een scheur naar het hart toe.


Goed hout moet dan ook altijd hartvrij gezaagd worden. PLANKEN ZAGEN Niet alle planken krimpen op . Nogmaals: In de zomer zal het parket onder invloed van het omgevingsklimaat uitzetten , in de winter zal het dan weer krimpen. Het krimp- en uitzetpercentage van hout is onder dezelfde geologische omstandigheden verschillend voor iedere houtsoort. Grenen krimpt en zet meer uit dan bijvoorbeeld eiken. Het hout is vast gaan zwellen.


De binnenste planken zijn in de breedte meer uitgezet dan de kantplanken in de lengte konden uitzetten en daarom hebben de binnenste planken druk gegeven op de kantplanken. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dus hebben sommige van de verbindingen . Van allerlei materialen is door mensen het uitzettingsvermogen vastgesteld. Deze kun je opzoeken op internet. Voordat we hiermee gaan rekenen moeten we eerst nog even de betekenissen weten van een aantal symbolen leren kennen: α=de lineaire uitzettingscoëfficiënt.


L=de lengte van het object wat je wilt berekenen. Krimp of uitzetten van parketvloeren wordt veroorzaakt door relatieve luchtvochtigheid woning. De volgende onderwerpen zijn bij de eigenschappen van hout van belang;. In de longitudinale richting (de lengte richting ) is de waarde ongeveer keer zo groot.


Het krimpen en zwellen van hout vindt niet in alle richtingen van het hout in even sterke mate plaats. Loodrecht op de vezelrichting is de krimp groter , waarbij in de richting evenwijdig aan de groeiringen (tangentiale richting) het . Aluminium deurnaalden worden veel toegepast. Aanvankelijk kan dit er toe leiden dat de houten deur meegetrokken wordt in de vervormingsrichting van het aluminium. Na enige tijd kan de deurnaald door het uitzetten (in lengterichting ) gaan knikken oftorderen en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts