maandag 12 februari 2018

Compost maken moestuin

En bij deze weer even melden dat als je echt iets over biologisch tuinieren wilt leren, je echt het “Handboek Ecologisch Tuinieren” van Velt moet lezen. Daarin wordt het onderwerp uiteraard veel uitgebreider in behandeld. Maar hier in ieder geval mijn eigen ervaringen met compost maken , en dat wat ik erover geleerd heb. Hoe doe je dat eigenlijk? Wat mag wel in de compostbak en wat absoluut niet?


Kun je compost maken op een balkon?

Maak je eigen compostfabriek. Een eigen compostfabriek maken is geen slecht idee. Eén derde deel van de MM-mix bestaat uit goede, gemengde compost.


Dat is niet voor niets want alle voedingstoffen die mijn planten nodig hebben moeten ze daar uithalen. Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost. Dit omdat ze enkel maar wat bij elkaar gegooid afval bevatten.


Is composteren dan zo moeilijk? Nee , zolang je maar het MANGO-principe toepast : 1. Compost is goud waard voor je moestuin.

Ondanks compost niet per se veel voedingsstoffen bevat, stimuleert het echter wel het bodemleven en maakt het je grond luchtig. Zelf composteren is leuk, kost je niets en is niet moeilijk. Ook raak je gemakkelijk je tuin- en keukenafval kwijt. Een composthoop maken heeft veel weg van koken.


Het gaat om de juiste ingrediënten, verhoudingen, de juiste temperatuur en voldoende geduld. De ideale grootte van een composthoop is ongeveer kubieke meter (een kuub). Dat is meter bree meter diep en meter . Uiteindelijk wordt het materiaal wel omgezet en krijgen we toch onze compost. Omdat de temperatuur niet hoog wordt, worden ziektekiemen niet gedood. Op De Hippe Vegetarier vertelt gastblogger Chantal stap voor stap hoe je je eigen groentetuin in de stad kunt aanleggen.


Lees hier alles over compost maken ! Geïnspireerd door deze principes maken wij compost en andere bodemverbeteraars op basis van Almeerse grondstoffen. Marcel Cornelissen geeft een demonstratie compost maken. Deze bodemstructuurverbeteraar bevat veel organische stof die voeding voor je planten levert.


Ieder jaar kan in maart of april een laagje compost van circa anderhalve centimeter worden aangebracht in de border en op het gazon. En al helemaal niet aantrekkelijk. En toch is het een supergeweldig iets als je graag je bord vult met zelfgeteelde groentjes uit je eigen moestuin. Wat het is en hoe je het heel gemakkelijk zelf maakt (of eigenlijk laat maken terwijl je rustig iets anders doet), leg ik je .

In Amsterdam scheiden maar weinig mensen hun organisch afval. GFT-afval kun je composteren tot gratis plantenvoeding. Zonde, want veel goede stoffen uit groente- en fruitafval gaan zo verloren.


Voeding voor de grond in de moestuin. We vroegen moestuinder David Menger vast om enkele tips voor een gezonde compostbak. Er zijn allerlei compostbakken en compostvaten te koop bij het tuincentrum en waarschijnlijk werken deze bakken en vaten prima.


Wij hebben er in ieder geval geen ervaring mee want we hebben zelf een compostbak in elkaar geklust van oude pallets. De plantenresten bestaan uit gft-afval (groenten, fruit en tuinafval). Dus bladeren, takken, groenten en fruitschillen en aarde. Dit afval gooi je bovenop elkaar zodat. Je kunt compost maken in een plastic ton zonder bodem.


Deze compostbakken zijn speciaal voor dit doel gemaakt en bij tuincentra te koop. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en zien er opgeruimd uit. Meestal zijn ze donkergroen, zodat ze niet al te veel opvallen. Het voordeel van een compostbak is dat . In het septembernummer van GB staat beschreven hoe je een compostbak kunt maken.


Maar er zijn ook andere hulpmiddelen op de markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts