maandag 22 augustus 2016

Hout vlak schaven

Een hulpmiddel om altijd vlak en haaks kops hout te schaven. Klik op „MEER WEERGEVEN. In deze opname verteld Jan Gunneweg hoe je hout het beste kunt vlakmen en op maar kan schaven. De bankschaaf, de meest voorkomende schaaf, wordt gebruikt om een stuk hout vlak te maken en deze op een juiste dikte of breedte te maken.


Hoe ruwer het oppervlak is hoe fijner het is om met een kleinere schaaf je hout te bewerken.

Wanneer hout erg veel terug gebracht . Een vandiktebank dient uitsluitend om het gezaagde hout van dikte te schaven. Als voorbewerking wordt het gezaagde hout vaak op een vlakbank haaks en vlak gemaakt. Ook een vandiktebank is een . De stukken heb ik zelf met de kettingzaag ruw in delen gezaagd.


Nu zit ik al met de vraag, hoe ik dit hout zo glad mogelijk krijg? Welke schaaf is hiervoor geschikt?

Of moet dit toch even ergens machinaal geschaafd worden om . Beschrijving om hout met de han vlak , haaks en op. Verschil tussen vlakbank en vandiktebank? Deze eindigt bij de geleider in een opgebogen stuk, het oploopstuk.


Het te schaven hout wordt hieronder geduwd en tilt de klep omhoog, zodat het hout kan worden doorgevoerd om het vlak te schaven. Het opgebogen stuk wijkt in V-vorm af van de geleider. Door het hout in deze V-vorm . Deze bestaat in het geval van een vlakbank uit een metalen frame met twee instelbare tafels en een zijgeleider. Met de eerste tafel, ook wel aanvoerblad genoem kan men de gewenste diepte instellen.


Het tweede blad kan men instellen om ervoor te zorgen dat men het hout strak zonder oneffenheden kan schaven. Mijn vader vond dat superhandig en ik besloot om er voor hem een voor vaderdag te maken. Nu weet ik dat vaderdag nog wel een tijdje duurt, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Ik begin met het vlakschaven van . We kennen de losse (zonder geleiding langs de kant van het te schaven hout ) en vaste (met geleiding) schaven.


Die zool kan vlak of geribd zijn. De geribde uitvoering werkt beter op enigszins vettig of vochtig hout.

De schaaf loopt dankzij de ribbels soepeler op dergelijke lastige oppervlakken. Op deze wijze ontstaat een betere lijmhechting. Dat dit een hels karwei gaat worden,.


Stoffen doet het wel, afhankelijk van de houtsoort afzuiging makkelijk tot noodzakelijk. Eigenlijk is het met de hand onbegonnen werk om een stuk hout zuiver rechthoekig te maken. Daarvoor gebruik je een vlakte bank voor het vlak en haaks maken van aaneengesloten zijde en een van dikte bank om de juiste breedte en dikte te schaven. Zet het reimerk in het midden van het hout. Maak je seriewerk of meerdere onderdelen?


Dat is handig als je straks het hout op breedte en dikte gaat schaven met de vandiktebank. De afzuiginstallatie gaat vanzelf uit. De eenmaal ingestelde maatwerkprofielen worden opgeslagen in de computer en zijn later altijd weer oproepbaar voor een identiek stuk geprofileerd vakwerk. Vlakbank : Schaafbank voor het vlak en haaks schaven van planken en balken t.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts