vrijdag 20 maart 2015

Van welke boom komt grenenhout

Zogenaamde moderne grenen meubelen zijn veelal gemaakt van het hout van andere Pinus-soorten. Dit wordt veelal geïmporteerd uit Amerika, waar de bomen wat groter worden en minder kwasten bevatten. Daarentegen zijn grenen IKEA- meubelen (vol kwasten) wel van europees hout gemaakt. In de tijd dat steenkool.


Grove Den, boom en hout. Grenenhout komt van de grove den of wel pijnboom.

Na jaar wordt er pas kernhout gevormd. Het spinthout heeft echter vrijwel dezelfde eigenschappen als het kernhout. Uitleg Van welke boom komt grenen en vuren hout? Beide van een den, maar welke?


Naaldhout komt van bomen met naalden ( naaldbomen ). Op onderstaande afbeelding is goed te zien welke houtsoort waar vandaan komt. Wij hebben in het overzicht de meest . Het groeigebied is enorm verspreid: afmetingen en kwaliteiten verschillen dus behoorlijk.

De stam is recht en cilindrisch, en takvrij tot ongeveer meter. Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Dit komt door de aanwezigheid van drukhout ( reactiehout ), dat als een natuurlijk gebrek moet worden gezien.


Voor binnenbetimmeringen en wegeringen was het wel geschikt. Voor het vlak, de buikdenning en dekken moest een grotere dikte de mindere eigenschappen compenseren. De boom groeit vrij snel, maar men geeft aan het hout van langzaamgegroeide bomen de voorkeur. Ook hier van is mij niet bekend op welke leeftijd . De boomnaam , in Nederland grove den of pijnboom genaam wijkt belangrijk af van de naam van het hout.


Voor welk gebruik het geschikt is, hangt, vooral bij grenen , voor een groot deel van de kwaliteit af. De in Nederland meest gebruikte soorten naaldhout zijn vurenhout (Picea abies, fijnspar) en grenenhout (Pinus sylvestris, grove den). Boom De Douglasspar ( Pseudotsuga menziesii) is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie ( Pinaceae). De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast.


De kenmerkende vorm van deze zaadlobben komt terug in ons logo. Daar heeft vuren en grenen kleinere noesten en een dichtere structuur. In een houtzagerij worden tientallen boomstammen per minuut omgetoverd tot houten planken. Wat is tropisch hardhout ? Hardhout is afkomstig van loofbomen.


Zachthout komt van naaldbomen.

Naaldbomen zijn vaak het hele jaar door groen en groeien voornamelijk in de gematigde streken en in de. Ons naaldhout komt uit verantwoord beheerde bossen. Door het bloeden van hout kunnen hardnekkige vlekken ontstaan, welke nauwelijs te verwijderen zijn. Meestal komt de soort gemengd voor met de fijnspar (vuren) en enkele loof- houtsoorten.


De boom is recht en cilin- drisch en kan een takvrije hoogte bereiken van circa m. Bij grenen bestaat er meestal een dui- delijk kleurverschil tussen spint- en kernhout. Kenmerkend voor de boom is dat de takken in kransen om de stam groei- en. Vanwege het enorm verspreide groeigebied kunnen de afmetingen en kwaliteiten nogal verschillen.


De boom wordt tot ongeveer m hoog, met een diameter van tot. Eigenschappen van grenen. Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. De naam van het hout wijkt sterk af van de boom waar het vandaan komt : in Nederland wordt het de grove den of pijnboom genoemd. De bomen kunnen tot maximaal m hoog worden.


Hout is in principe zeer milieuvriendelijk: je kunt steeds opnieuw bomen planten en er zijn relatief weinig fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) nodig om hout te kappen, vervoeren. Er zijn wel een paar voorwaarden: hout is alleen milieuvriendelijk als het uit duurzaam beheerde bossen komt en zo lang mogelijk meegaat. Europees grenenhout groeit in .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts