vrijdag 13 maart 2015

Zelf compostbak maken

Een halfopen compostvat is geschikt voor een tuin met weinig ruimte, daar is een composthoop maken vaak lastig. Ze zijn verkrijgbaar in hout of kunststof en zijn bij de meeste tuincentra te koop. Kies je voor een gesloten compostvat, dan heb je in principe niet eens tuin nodig: het kan zelf op het balkon of . Composteren kun je met een compostbak.


Alle materialen zijn te koop bij de bouwmarkt en je kun t de compostbak maken in slechts vijf eenvoudige stappen. Het enige wat je qua bouwmaterialen nodig hebt zijn vier tot zes pallets.

Daarnaast heeft deze compostbak een handige deur waardoor je gemakkelijk de composthoop kunt luchten en de compost uit de bak kunt . Een compostbak is heel gemakkelijk te maken en het is handiger in gebruik dan een composthoop. Misschien was je al heel lang van. Je kunt hem zelfs op je terras of balkon gebruiken, en je kunt er ook eentje maken voor alleen tuinafval. Maar niet alleen dat, je werkt actief mee aan. De truc van een goede hoop is om een verhouding van delen koolstof (C) op deel stikstof (N) te krijgen in je composthoop.


Je hoeft geen GFT-afval meer af te voeren naar de dichtstbijzijnde stortplaats en beschikt na een tijdje over een verse voorraad milieuvriendelijke meststof. In deze klusbeschrijving leer je een simpele, maar doeltreffende compostbak maken met gaas.

Cadeau TIP: Waar kan je deze compostbak kopen? In veel gemeentes kan je via de afvaldienst deze compostbak verkrijgen aan een sterk gereduceerd tarief. Neem zeker eerst eens een kijkje op de website van deze dienst in jouw gemeente! Bekijk dit stappenplan van GAMMA en lees hoe je jouw doe het zelf ideeën makkelijker kunt realiseren.


Zelf een compostbak in elkaar . Met enkele palen en wat tuindraad kan je zelf een compostbak maken. Maak je eigen compostfabriek. Een eigen compostfabriek maken is geen slecht idee.


Eén derde deel van de MM-mix bestaat uit goede, gemengde compost. Dat is niet voor niets want alle voedingstoffen die mijn planten nodig hebben moeten ze daar uithalen. En als je het goed doet heb je een waardevolle en voedingsrijke toevoeging voor je tuinaarde. Zoek een plekje op je erf voor deze compostbak in delen, met verwijderbare voorkant.


Zo heb je plaats voor het verzamelen van materiaal, kun je het eenvoudig omzetten en sla je de bruikbare compost op, tot je het in de tuin kunt verspreiden. Voor het maken van deze driedelige compostbak heb je niet echt twee . Het is goedkoop, je maakt het makkelijk zelf en het is heel goed voor je planten en bomen. Veel tuinders maken zelf compost van . Deze composthoop bestaat uit drie compostbakken die je kunt maken van pallets en sloophout.


Van pallets maak je deze compostbak in een half uurtje, gratis en handig om snel tuinafval te composteren.

Bouwtekening voor doe het zelf compostbakken. In plaats van je groente-, fruit- en tuinafval gescheiden in te leveren, kun je dit ook zelf composteren. Doe je dit goe dan spaar je energie en verminder je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin.


Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts