maandag 11 december 2017

Creosootolie verboden

Europees Parlement en de Raad inzake de . Bijvoorbeeld in tuin- huisjes, vlonders, schuttingen en waterbouwkundige werken. Met koperzouten behandeld hout heeft een groenige kleur. De Nederlandse regering streeft naar verdergaande beperkingen op het verduurzamen met koper-chroom-arseenzouten, koper- chroomzouten en creosootolie. Particulier gebruik van creosoot is in Nederland verboden en industrieel gebruik is slechts toegestaan mits geen uitloging van creosoot naar grond- of .

Volgens de staatssecretaris is de toepassing niet langer verboden , nu het gecreosoteerde hout niet regelmatig met de huid in aanraking komt als bedoeld in. Een natuurproduct als hout is gevoelig voor allerlei invloeden. Meestal werken deze nadelig op de levensduur van het product. Creosoot mag enkel in het.


Om de levensduur van hout te verlengen kan het verduurzaamd worden. WEI type C creosootolie wordt immers bekomen door de destilleerfractie tussen 300°C en 355°C op te vangen. Daarin wordt het gebruik van creosoot verboden.

Het gebruik van tributyltin op scheepswanden zou geheel verboden moeten worden, aldus onderzoekster Cato ten Hallers. Dat verbod zou ook moeten gelden voor de grotere schepen. Het huidige verbod op het gebruik door jachten levert volgens haar te weinig resultaat op.


Bestanddelen uit de teer of de creosootolie in de carbolineum verdampen te snel , en slaan neer op de huid. Dit goedje bevat creosootolie en heeft sterk desinfecterende en houtbederfwerende eigenschappen. Chemische verduurzamingsmiddelen, die schadelijk zijn voor het milieu en daarom in Nederland grotendeels zijn verboden , geciteerd uit de website. Carbolineum bestaat, evenals creosootolie , uit een mengsel van polycyclische aromatische koolwaterstoffen met minder dan stikstof- en zwavelverbindingen. Met een dergelijk goedje wil je dan ook eigenlijk niet in aanraking komen.


Ook werd Carbolineum creosootolie , . De gemeente geeft de Oosterplas een opknapbeurt. Tijdens de werkzaamheden is besloten de paaltjes te laten zitten. Verrotte delen zijn afgezaagd.


De paaltjes voldoen nog prima als afscheiding en . Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) wil het gebruik van de houtverduurzamingsmiddelen carbolineum en creosootolie aan banden leggen. Een uiteindelijk verbod kan pas van kracht worden nadat de Europese Commissie daarmee heeft ingestemd.

Overeenkomstig Verordening (EU) nr. Raad (PB L18 blz. 9) geldt een verbod op de invoer in de Europese Unie van . Het is een klassiek houtverduurzamingsmiddel, maar in veel Europese landen is het wegens de schadelijke bijeffecten sinds enige jaren verboden. Bij creosoteren wordt de gefreesde of geschilde paal bewerkt met creosootolie , het milieuvriendelijke alternatief voor het verboden carboleum. Gecreosoteerde palen zijn daarmee duurzamer dan geïmpregneerde palen.


Door de donkere kleur krijgen de palen een . Toepassing ervan wordt verboden voor onder andere speelgoe parken en tuinen, andere voorzieningen voor recreatie en vrijetijdsbesteding buitenshuis. De reden hiervoor was dat door een gemeenteambtenaar een sterke . Carbolineum (Latijn: carbo = kool en oleum = olie) is een dun stroperige, roodbruine vloeistof uit steenkooldestillatie. Het was een klassiek houtverduurzamingsmiddel, maar is kankerverwekkend en verboden.


De stof werd gebruikt als insecticide en om hout te . Het wordt ook creosootolie , teerolie en carbo(l) genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts