vrijdag 26 december 2014

Op bool zagen

Transcript of Bool zagen en gezaagd hout. Leerkracht: Grobben Jeroen Eksel jaar. Bij het zagen moet rekening gehouden worden met krom- en scheluw trekken, zwellen en krimpen ofwel het werken van hout. Ook is er verschil tussen hout afkomstig van de buitenkant van de boom (spinthout) en het veel hardere kernhout. Het spinthout heeft nog een functie bij het transport van groeivocht.


Tekening van blok of bool zagen.

Brussels en Hollands kwartierzagen. Dunne stammen rollen er onderdoor bij het laden, dikke niet. Om op bool te zagen moet de stam minstens meter lang zijn om degeljk te kunnen klemmen. Inlandse Eik ter plekke zagen tot dikke platen en balken. De brede houtstralen die donkerder van kleur zijn dan het overige witachtige hout, . Heb ik het nu goed begrepen uit bericht van ArieProduction dat je het hout nu al kan laten verzagen en vervolgens gaat drogen?


Volgens mij is het belangrijk om de stam zo snel mogelijk te verzagen tot planken en deze dan laten drogen. Balken zagen met kettingzaag-Cutting beams lengthwise with chainsaw (Stihl MS 460) - Duration: 2:13. Gefimd met een Canon Powershot SXIS.

Een zagerij vinden in uw buurt? De oplossing : De Mobiele Boomzaag! Bomen worden balken of planken. U kiest zelf de afmetingen. Alle diktes zijn mogelijk.


U krijgt volwaardig hout om te gebruiken bij schrijnwerk, vloerbedekking, meubelen, tuinhuisje, stallen . Planken komen van een zagerij, voor mijn plankenvloer moeten ze toch nog geschaaf tand-en-groef gemaakt worden. Ik ben bezig met de bomen op mijn bouwgrond te kappen om plaats te maken voor het toekomstige huis. Ik weet nog niet wat ik er mee ga doen. De meeste mensen die ik erover gesproken heb suggereren om het in de kachel te steken.


Er gaan wel bomen van 90cm diameter op, maar dan haal je er eerst hovenaan wat af, en dan worden de boom op de machine 90° gedraaid zodat die wat smaller . Het zagen en drogen van hout. Wat is “ op bool ” zagen ? In de langse richting zagen op gelijkte dikte. Is de goedkoopste zaagwijze. Vlamvormige of rechtlijnige tekening.


Toegevoegd door joshua elaut - Beeld Laatst aangepast op 14. Afbeelding van een boomstam die stap voor stap op bool wordt gezaagd.

Dankzij de grote zaagcapaciteit van onze bandzaag kunnen we stammen tot meter lengte en meter diameter zagen. Ook heel zware stammen zagen we vlot in boolhout. Na voldoende acclimatisatie in de buitenlucht (om scheuren en verkleuring te vermijden) wordt het hout in bool of gevierschaald gedroogd.


Hierdoor krijgen we een perfecte traceerbaarheid voor ons alsook voor de eindklant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts