donderdag 16 februari 2017

Vezelrichting hout

Het radiale vlak: het vlak door en evenwijdig aan de as van de stam. Hout in radiale richting gezaagd noemt men kwartier gezaagd hout. Het tangentiale vlak: het vlak evenwijdig met de as van de stam, en evenwijdig . Bekijk disclaimer op houtinfo.


Bij hout beweegt de volumieke massa zich tussen de 1kilo per.

De druksterkte evenwijdig aan de vezelrichting is de kracht per eenheid van. Moderfäule (= modder rot). Softrot veroorzakende schimmelsoorten zijn onder andere van de geslachten Chaetomium, Ceratocystis en Kretzschmaria. Gedroog door softrot aangetast hout is bruin verkleurd en vol scheuren - ook haaks op de vezelrichting en lijkt hiermee op het uiterlijk van door bruinrot aangetast hout. Omdat hout uit vezels bestaat, is het voor de trek- of drukeigenschappen van groot belang of het evenwijdig aan of loodrecht op de vezelrichting wordt belast.


Hout splijt bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer het loodrecht op de vezel wordt belast. Vandaar dat de vezelrichting van houten onderdelen bijna altijd evenwijdig aan .

Bij belasting onder hoeken van 0° tot 90° moet rechtlijnig worden ge- interpoleerd tussen de toelaatbare drukspanning in de vezelrichting en die loodrecht daarop. Bij parketvloeren met zaagsneden worden er met een lintzaag markeringen gemaakt in de eiken toplaag van je vloer. Die markeringen staan haaks op de vezelrichting van het hout en worden lukraak en in gevarieerde dieptes over het oppervlak aangebracht. Blok-, meubel- of staafplaten Blokplaat (Figuur 3) is een plaatmateriaal bestaande uit een kern (ook wel vulling of middenlaag genoemd) van latten of staafjes hout met een breedte tot mm.


Woorden voor en na vezelrichting. Een ander kenmerk van bruinrot zijn de scheuren die dwars op de vezelrichting van het hout lopen. In hout van grotere afmetingen ontstaan zelfs scheuren die loodrecht op de vezelrichting staan. Hierdoor ontstaan kubusvormige patronen die bij huiszwam iets scherper afgetekend zijn dan bij kelderzwam. Papier bestaat uit individuele vezels van materialen, zoals hout - of katoenvezels.


In het papierproductieproces op een Fourdrinier-papiermachine (het meest voorkomende type), worden de vezels gepositioneerd in de richting van het trillende metaalgaas waarop het papier wordt gevormd. Dat wordt de machinerichting of . Materiaal eigenschappen. De mechanische eigenschappen van hout worden door de celstructuur bepaald. In de vezelrichting is hout vele malen sterker dan loodrecht daarop.


Hout splijt dan ook gemakkelijk en is loodrecht op de vezelrichting gemakkelijk indrukbaar.

Het zal wellicht tot minder slanke oplossingen leiden, maar zeker in de vezelrichting en met gelijmde versies zijn ook maatvaste oplossingen te bereiken. KEA) wordt dat ook al breed gedemonstreerd. Hout is immers een materiaal met een ziel. Een voordeel van hout is in elk geval dat het in de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts