vrijdag 19 februari 2016

De bijenkast

Simon en Jakob houden van hun bijen. Zullen we een kijkje nemen in hun bijenkast ? Van Dadantkasten, spaarkasten, Segeberger kunststof kasten en toplattenkasten (top bar hives) tot Uddelerkorven. Ondanks dat ik met meer dan honderd bijenkasten heb gewerkt van verschillende typen heb ik dé bijenkast nog niet gevonden.


De bijenkast en honing maken. Hier leer je meer over het dagelijks leven van de honingbij in en rond de bijenkast.

Welkom bij Imkerij de Bijenkast ! Sinds een aantal jaren ben ik imker. In Rolde heb ik mijn standplaats met bijenkasten. Ik heb deze passie overgenomen van mijn opa.


Twee keer in het jaar wordt de honing geslingerd. In het voorjaar staan de kasten op het koolzaad en in juni haal ik er bloemenhoning uit. De Bijenkast (paperback).


Een nieuwe reeks boekjes met allerlei wetenswaardigheden over verschillende verschijnselen uit de natuur.

Handig licht gidsje, die je gemakkelijk in je zak steekt. Dus ook tijdens ontdekkingstochten in de natuur is praktische kennis binnen handbereik. Wil jij alles weten over de bijenkast ? Sla dan gauw dit boek open. Hoeveel werksters wonen er in een bijenkast ? Welk gereedschap gebruikt de imker?


Stethoscoop voor de bijenkast. In de winter zijn de temperaturen meestal te laag om de bijenkast open te maken. Toch wil je als imker graag weten of het goed gaat met je bijenvolk.


Een handig hulpmiddel is de stethoscoop. Met behulp van een stethoscoop kun je de bijen in de kast horen. De goedkoopste stethoscoop is.


Bij het bepalen van de afmetingen van de honingramen, moet er rekening mee worden gehouden dat bijen openingen, waar ze zelf niet door kunnen, zullen afdichten met bijenlijm (propolis). Het is dus van belang dat er . Ik ben al een tijdje aan het denken over hoe gemakkelijk het gewicht van de kasten te volgen is. Natuurlijk kan ik een kant en klaar product kopen bijv.


Nu worden er tegenwoordig elektronische personen weegschalen aangeboden voor . In korte teksten en met veel gekleurde tekeningen wordt de gang van zaken in de bijenkast besproken.

Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond Jaargang: 92. Auteurs: Frans Jacobs en Annita Van Hoorde. Hij droomt al van de vroege voorjaarsbloeier en de eerste reinigingvluchten. Ideaal voor de dakbedekking van de zelfgemaakte bijenkast of ter vervanging van de dakbedekking. Onder vocht in bijenkasten dient te worden gerekend : insijpelend vocht rechtstreeks van buiten en inwendig vocht dat ontstaat in de kast en afhankelijk is van de dampspanning in de kast en de temperatuur van lucht en kastdelen.


Ervan uitgaande dat we geen kasten met reten of gaten gebruiken voor onze bijen en dat . In de historie van het bijenhouden is er lang vooral met bijen- behuizingen van goedkope materialen als stro en buntgras in VASTE bouw geïmkerd. Op een bepaald moment waren er ook al wel bijenkasten met toplatten (zoals de Dzierzonkast en de Bevankast) maar die werden niet direct . Er is iets goed mis met de honingbij: s winters legt een derde van de volken het loodje. Bij Hammerhof maken we gebruik van kunststof bijenkasten. De voordelen daarvan lees je hieronder. Als imker gaan we uit van wat het beste is voor de bijen.


De nieuwste bijenkast van Koen staat sinds kort op het dak van De Roma, aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Bijenkorf op Bijenkorf: over twee weken komt de eerste honing. Over twee weken komt de eerste honing van deze bijen op de markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts