maandag 22 februari 2016

Psychiatrie jaren 70

Herinneringen aan de anti-psychiatrische beweging. Tijdens mijn opleiding tot psychiater werd de nadruk gelegd op de psychoanalyse als methode om de dynamiek van geestesstoornissen te begrijpen. Daarbij stond de Lacaniaanse lezing van Freud . De antipsychiatrie in Nederland wordt vertegenwoordigd door onder andere Kees Trimbos, Jan Foudraine en later Saar Roelofs aan de institutionele kant.


Volgens een van de grondleggers van deze beweging, de Amerikaanse psychiater Ronald Laing, was de westerse samenleving . Het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO Uitzending: elke donderdag, 21.

Langzaam maar zeker kreeg de psychiatrische patiënt een grotere rol in eigen behandelingsproces. Artsen die zeggen dat schizofrenie niet bestaat negeren biologisch bewijs, menen Iris Sommer en vier andere psychiaters. Schizofrenie bestaat niet en het Maagdenhuis is bezet. De jaren zeventig van de vorige eeuw lijken wel terug.


Volgens Jim van Os en enkele collegae moeten we af van de diagnose . Slot van de driedelige serie over de geschiedenis van de sociale psychiatrie : De Nalatenschap van Querido. Toen was nog meer dan de helft van de hoofden van universitaire psychiatrieafdelingen in Nederland officieel geregistreerd psychoanalyticus! Zoiets is nu ondenkbaar geworden.


In Nederland is deze ontwikkeling iets later op gang gekomen.

Africa Asia 2-1 3- 70. Ze vergelijken het voorstel van Van Os e. De ouders van Mohammed zijn in de jaren naar Nederland gekomen. Veel vrienden uit Turkije dronken daar hun thee en bespraken hun toestand hier en die van Turkije.


Over de impact van psychofarmaca op de psychiatrie tijdens de tweede helft van de 20e eeuw, met het Gentse Guislaingesticht als casus. Hersencentrum UMC Utrecht. Er is binnen links niet veel aandacht meer voor de psychiatrie.


Toch is de psychiatrie een van de belangrijkste pijlers van het repressie-apparaat. Enorme groepen mensen worden zonder proces jarenlang opgesloten, onderworpen aan dwangmedicatie, elektroshocks en zelfs hersenoperaties. Eind jaren ' verhuisden de religieuzen, die tot dan toe binnen de muren van het ziekenhuis hadden gewoon naar een nieuw kloostergebouw in de Lamstraat.


De Zwartzusters maakten meer dan drie eeuwen evolutie in de psychiatrie mee, gaande van de bewarende en verzorgende functie, die voornamelijk geleid . Begin jaren hebben dankbare patiënten huisjes gebouwd van zongedroogde modderstenen waar psychiatrische patiënten langere tijd konden verblijven. In de jaren floreerde nog . De bevolking en de familie werd ervan overtuigd dat patiënten ook burgers waren en dus hun plaats in de samenleving verdienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts