maandag 12 december 2016

Vochtgehalte hout tabel

Gelamineerde dragende constructies. Bouw- en constructiehout onder dak. Waterbouwkundige toepassingen. Tabel : het aanbevolen houtvochtgehalte bij verwerking voor een aantal toepassingen.


Hout neemt vocht op en kan het ook weer afstaan aan zijn omgeving.

Hout is opgebouwd uit cellulose, lignine en hemi-cellulose. Deze stoffen kunnen water vasthouden. Het vochtgehalte van het hout stelt zich in naar het vochtgehalte van de omgeving. Definitie van vochtgehalte. Het houtvochtgehalte is gedefinieerd als . Relatie vocht en energiewaarden van hout.


Vochtgehalte ( van drooggewicht).

Tabel geeft de indeling in risicoklassen weer, waarbij de bevochtigingsgraad en het daarvan afgeleide houtvochtgehalte de bepalende factoren zijn. Voor de ontwikkeling van schimmels is niet alleen het houtvochtgehalte , maar tevens de duur van de bevochtiging én de mogelijkheid tot drogen van het hout van belang. De tabel hieronder geeft de geschatte relatie tussen de relatieve vochtigheid en evenwichts vochtgehalte van sommige bossen.


Deze cijfers zijn gemiddelde waarden bij een temperatuur van º C, en kan voor verschillende soorten variëren. Overtollig vocht in hout of betonnen (onder)vloeren. Dit is een interessant gegeven want het wil zeggen dat bij bepaalde mensen hout met vochtgehalte goed zal branden tov dat anderen gaan zweren dat het.


Voor spaanplaat mag het vochtgehalte tot zijn. Uit tabel kunt u lezen dat bij een R. C, het vochtpercentage in het hout ca. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt in het percentage vocht dat in het hout zit.


Vers gekapt hout heeft een vochtgehalte van ongeveer. Goed stookhout heeft een vochtgehalte dat onder de ligt. Onvoldoende droog hout. Behalve anders vermel worden de oorspronkelijke afmetingen van vers gezaagd hout gefactureerd.


Tabel van de doorsneden in mm voor een vochtgehalte van.

In de volgende tabellen zijn de gangbare factuurmaten vermeld van ongeschaafd gezaagd hout bij een houtvochtgehalte van. Informeer bij uw leverancier voor de beschikbare kwaliteiten. Tussen haakjes staan de maten voor geschaafd hout.


Alle genoemde maten kunnen in werkelijkheid in geringe mate afwijken. Celsius en een RV van is ). Door de poriënstructuur van baksteen is baksteenmetselwerk vaak droog, . Kenmerken van de belangrijkste schimmels die bruinrot veroorzaken ( naar BRE Digest 345). BRUINROT VEROORZAKENDE SCHIMMELS. Hout dat niet door schimmels aangetast is, maar door hoge concentraties. Draagt men de gegevens uit dit overzicht grafisch op, (zie bijgaande grafiek 6), dan is daaruit benaderend af te lezen het gemiddelde stabiele vochtgehalte van hout bij relatieve luchtvochtigheidsgraden van.


Deze grafiek komt overeen met die welke . Luchtemissies ln Tabel 3. Emissies bij OSB-vervaardiging vooral bij hel drogen van hout boven 1(K)oC komen terpenen vrij (bij een geforceerd droogproces meer dan bij een droging). Risicoklassen voor hout en principes van bescherming Tabel 3. Zo blijven houtstructuren in risicoklasse steeds beneden vochtgehalte en zijn dus niet in gevaar voor schimmelaantastingen, maar wel voor insectenaantastingen. Uit vorige tabel blijkt dat de energie-inhoud van bijvoorbeeld stookolie is keer groter is dan die van houtpellets. Zorg ervoor dat het hout vóór het leggen een vochtgehalte heeft dat in overeenstemming is met de gemiddelde relatieve luchtvochtigheid over het jaar. Bij vloerverwarming: houd de.


De in deze tabel voorkomende blijvende dikten van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts