maandag 24 november 2014

Douglasspar boom

De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. In Europa wordt de soort veel aangeplant vanwege het hout. Als je die tussen een tweetal vingers fijnwrijft ruik je een frisse sinaasappelgeur. Die naalden staan zo ongeveer in twee rijen links en rechts van de twijgen en blijven de winter over aan de boom zitten. De boom heeft een piramidaal vormige kroon waarvan de bovenste takken opgaand groeien en de onderste doorhangen.


De douglasspar is een snelgroeiende naaldboom.

De naalden zijn donkergroen en hebben aan de onderzijde twee witte strepen. Bij het kneuzen van de naalden komt een citrusachtige . Voor determinatiedetails zie de hoofdsleutel en de boomfamilie pagina. De determinatie van deze soort is niet problematisch . Dit is één van de toekomst bomen voor de bosbouw in ons kleine landje met beperkte ruimte is grootschalige bosbouw niet meer haalbaar.


Deze boom geeft duurzaam hout en geeft makkelijke een kale rechte stam verjongt zichzelf en past naadloos in een gemengd bos net zoals de Grove den. Pseudotsuga is afgeleid van het Griekse pseudo . Naast hout opbrengst is in .

In deze tabel worden enkel omtrekmetingen wereldwijd getoon uitgevoerd op een hoogte tussen m en m. Meerstammige bomen zijn niet in deze lijst opgenomen. Uiteraard zijn hier enkel omtrekrecords te zien voor zover deze op . Bij wrijving verspreiden ze een bijzonder frisse geur. De boom stelt weinig eisen aan de grondsoort en groeit nog op arme droge zandgrond.


Zelfs lange periodes van droogte worden doorstaan. Het is een belangrijke houtproducent. Op dit moment wordt in het Leenderbos gewerkt aan een nieuw inrichtingsplan van het gebied en . Frequentie in deze inventaris : 12. Maximale omtrek in deze inventaris : 3cm.


Pinaceae – dennenfamilie. Als je eenmaal de boom herkent is deze op een groot aantal plekken te spotten. Natuurlijk hoge duurzaamheid. Door de van nature hoge . Douglas is de enige representant van zijn . Balken van 350x350mm en 12mlang zijn leverbaar.


De meest voorkomende sterkteklasses zijn Cen C22. Oorsponkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine wordt genoemd.

De Orgeon Pine bomen kunnen daar een hoogte bereiken van 90m1. Zijn schoonheid is indrukwekken als houtproducent wordt het vrijwel niet overtroffen. Heeft een uitgebreide vorm- en kleurenreeks, de naalden kunnen kort en lang zijn, licht groen tot donker groen en met blauwe of zilveren rug, vooral die uit de hoge gebieden geven een zilveren . Van de oude bomen resteert daar nog een grote tulpenboom. In het park rond het jachtslot het Oude Loo staat ook een oude tulpenboom.


In dit gedeelte, dat alleen in april en mei toegankelijk is, zijn ook prachtige eiken, beuken, linden, douglassparren en levensbomen te bewonderen. Een zomereik met een hoogte van 37 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts