vrijdag 21 augustus 2015

Keurmerken hout

Twee wereldwijde keurmerken maken duurzaam hout aantoonbaar en transparantWereldwijd zijn er twee internationale keurmerken die duurzaam bosbeheer aantoonbaar en transparant maken, FSC en PEFC. De keurmerken hanteren een eigen systematiek en zijn beiden goedgekeurd binnen het duurzaam . Zorg dat het hout lang meegaat. Maak een goede constructie en onderhoudt het goed.


Let bij nieuw hout op het FSC - of PEFC- keurmerk.

Dit garandeert dat het hout uit duurzaam beheerde bossen . FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het kent twee niveaus, waarbij FSC 1 garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt. Onder certificering verstaat Milieudefensie: het onderzoeken en verbeteren van het bosbeheer op basis van vooraf opgestelde richtlijnen en het op betrouwbare wijze volgen van de houtstroom van bos naar consument. FSC is een keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels voor bescherming van de natuur, legaliteit, en de rechten van de lokale bevolking en arbeiders.


Er bestaan verschillende certificeringssystemen die worden gebruikt om aan te tonen of hout duurzaam is, zoals FSC (Forestry Stewardship Council) of PEFC ( Programme for the endorsement of forest certification schemes).

Het vereisen van het gebruik van materiaal dat dergelijke keurmerken bevat . De aankoop van hout of houtproducten maakt vaak onderdeel uit van overheidsopdrachten. Bijvoorbeeld als onderdeel van bouwwerken, meubilair of in vloerbedekkingen. De EU vindt het gebruik van duurzaam en legaal hout belangrijk.


Ook wanneer het gaat om overheidsopdrachten van decentrale . Het door Hotim geïmporteerde hout voldoet aan EUTR en is afkomstig uit goed beheerde bossen, die onafhankelijk zijn gecertificeerd volgens de regels van onderstaande organisaties: Certificeringsystemen ( keurmerken ) . Als in Nederland alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout zou worden gebruikt, zal daardoor het aantal duurzaam beheerde bossen toenemen. Aan het hout is niet te zien of het uit een duurzaam beheerd bos komt. Om die reden zijn er keurmerken , waaraan duurzaam hout is te herkennen.


Geaccepteerde keurmerken. De Timber Procurement Assessment Commitee ( TPAC) toetst verschillende certificeringsystemen ( keurmerken ) voor duurzaam bosbeheer en de handelsketen aan de inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout van de Nederlandse overheid. De volgende keurmerken zijn op dit moment . Het KOMO- keurmerk wordt gevoerd door de Stichting Keuringsbureau Hout ( SKH). De taak van deze stichting is het uitgeven van kwaliteitscertificaten en het toezicht houden op o. Daarnaast maakt FSC het hout herkenbaar voor de eindgebruiker.


Deze kan er zeker van zijn dat het uit goed beheerde bossen komt, doordat het hout door de hele handelsketen wordt gevolgd.

Het instrument dat FSC hiervoor gebruikt is. Als timmerfabrikant is het ons niet om het even welk hout we van wie betrekken. Het hout dat wij verwerken moet aan verschillende eisen voldoen.


Van de Vin conformeert zich aan de campagne Bewust met Hout. Duurzaam hout dient te voldoen aan de uitgangspunten vastgesteld door TPAC. Het Keurhout-Duurzaam keurmerk is onderdeel van het Nationaal. Toegelaten bosareaal Keurhout: Keurhout- Duurzaam: . Hout afkomstig uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen verdient internationaal erkende keurmerken.


Verantwoord bosbeheer en verantwoorde bosexploitatie zijn voor ons geen loze kreten. Diverse kritische (inter-) nationale overheden, instellingen en stichtingen kijken over onze en andermans schouders mee. Hout dat ontstaan is in bossen met duurzaam bosbeheer kan een keurmerk krijgen. Bouwmaterialen met keurmerken zijn beter voor het milieu. En verkoopt ook uitsluitend duurzaam en verantwoord hout.


Hout - en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts