maandag 30 oktober 2017

Hout ontvetten waarmee

Een gevolg kan zijn dat je later afbladdering krijgt van je verflaag. Voor alle houtsoorten geldt dat deze eerst goed ontvet (en soms geschuurd) moeten worden alvorens deze te schilderen, beitsen of lakken. Er zijn echter houtsoorten die om een speciale behandeling vragen, omdat inhoudsstoffen kunnen . Ontvetten gaat prima met warm water met daardoor een scheutje ammoniak.


En mijn geverfde hout ziet er prima uit.

Anders schuurt u het vet dieper in het hout en hecht de verf- of waslaag niet. Door de warmte bij het schuren wrijf je het vuil en vet nog dieper in de poriën van het hout waardoor het moeilijker te verwjderen is. Elke ondergrond vraagt om een eigen aanpak bij het reinigen: Ongeschilderd hout en plaatmateriaal (osb, fineer, triplex, multiplex):.


Is ontvetter van de Wibra (Dasty) of van de Aldi net zo geschikt om te gebruiken als voorbehandeling van schilderwerk, als die dure middelen uit de gesp. Je ziet wel eens van die doorzichtige putjes in kozijnen of deuren, dit duidt er namelijk op dat je niet hebt ontvet ! Zelfs nieuw hout , dus onbehandeld moet je ontvetten , op deze manier trekt het vet niet in het hout. Vraag: Wij hebben een grote binnenklus gekregen waarbij we veel schilderwerk eerst grondig moeten reinigen.

De ondergronden zijn vettig en sterk vervuild. Ons idee is gewoon ammonia te gebruiken. Hiermee hebben we altijd goede resultaten gehad. We vragen ons echter af of dit wel mag. Een ontvettend middel is een middel waarmee u kunt ontvetten.


De meeste zijn chemisch. Voordat u met deze middelen aan het werk gaat is het dus verstandig om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Ammoniak wordt gebruikt voor het schoonmaken en ontvetten van oud schilderwerk.


Voordat je begint met beitsen moet het tuinhout reinigen. Let hierbij op dat nieuw tuinhout anders moet worden schoongemaakt dan verweerd tuinhout. Nieuw tuinhout dien je namelijk eerst te ontvetten en beetje te schuren, maar verweerd tuinhout reinig je met tuinmeubelreiniger (verdund) en een harde borstel.


Hoe zorg je ervoor dat de ondergrond waar je de stickers gaat opplakken goed schoon en ontvet is? Is het nodig om te schuren en te ontvetten voordat je gaat verven met krijtverf? Ook de laklaag op eikenhouten meubelen kun je soms beter intact laten, aangezien eikenhout een bloedende houtsoort is. De laklaag fungeert dan als een handige buffer tussen het hout en de nieuwe verf.


Moet ik eerst ontvetten of schuren?

De juiste volgorde voordat je gaat schilderen is éérst ontvetten , met St. Marc of Universol en dan pas schuren. Je neemt het hout af met water met wat ammonia, lekker ruim, en daarna nog een keer met schoon water. Je droogt het vervolgens af en laat het opdrogen.


Bij het ontvetten met ammonia heb je waarschijnlijk de doek, waarmee je dat dee op de tafel laten liggen. Daardoor heeft die plek langer blootgestaan aan ammonia. Ik beits al jaar eikenhout. Het hout is nu zeer goed . Mits goed geschuur hoef je het helemaal niet te ontvetten. Reinigen en ontvetten kan je doen met ammonia.


Na het ontvetten en schoonmaken dien je de ondergrond te schuren om een goede hechting te krijgen van de verf. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkhei maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Ik lees dat MDF goed ontvet moet worden, dan geschuurd en daarna gegrond. Dat ontvetten , moet dat met thinner, of kan het ook met wasbenzine of terpentine ? Ik kan dat hier niet kopen.


St Marc is een uitstekend reinigingsmiddel waarmee je kan ontvetten maar ook gewoon je keuken en toilet mee schoon kan maken. En het is goedkoop en effectief. Hopelijk is nu duidelijk waarom je geen andere . Houten kozijnen verven is een veel voorkomende klus, waarbij een goede voorbereiding zeer belangrijk is voor een mooi en duurzaam resultaat.


Natuurlijk kan het ook gewoon met een sopje. Indien de laklaag van slechte kwaliteit is kunt u het allerbeste kozijnen geheel afschuren tot aan het hout en dan nieuwe grondverf aanbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts