dinsdag 18 oktober 2016

Verbeterdhollands spant

Het verbeterd - Hollands spant is een type spant dat vaak bij de bouw van boerderijen wordt toegepast. De voordelen van het spant zijn de grotere zolderruimte, die ontstaat doordat het gevelmetselwerk doorloopt tot boven de zoldervloer en het gunstige krachtenverloop door het toepassen van spantpoten. Schematische doorsnede van een verbeterd Hollands spant. Arnhem, Vijzelstraat 10. Nederland gebruikelijk was.


Er moest één hoog oprijzend dak ontstaan.

Men ontwierp over de drie beuken één hoog gebint , . Mijn opa rechts op de th. Het maken van traditionele kappen was en is niet altijd eenvoudig. Hollands kapspant, verbeterd Hollands kapspant , mansarde- of . Ik zat het biuwkundig rapport wat is opgemaakt voor aankoop van ons huis te lezen en las daarin dat er eventueel verstijving aangebracht kon worden op.


Timmertip 3Spantbeen repareren. Geüpload door timmerman koos Een spant is een constructief onderdeel van het gebouw. Dus overleg altijd met een deskundige.


In een korte vlucht een overzicht van het repareren van een kreupele stijl van een verbeterd Hollands.

Bouwtechniek en materialen. Les 4: Hellende daken 1. Voorbereiding Instructie Zelfstudie Terugkoppeling. Wat versta je onder een gording en een nokgording? Verschillende dak spanten. Een kreupele stijl is een houten balk die toegepast wordt bij bijvoorbeeld een verbeterd Hollands spant.


De kreupele stijl brengt (een groot deel van) de belasting van het spant over op de vloerconstructie (op de kapbalk of zolderbalk) en niet op de muurplaat en voorkomt hiermee het spatten van de muur. Deze constructiestijl, vaak te zien in boerderijen, brengt de belasting van het spant over op de vloerconstructie. Zoals bij alle constructies met hout vergt het toepassen van een . Gedetailleerde omschrijving: Voor het plaatsen van een dakkapel moet de verbeterde hollandse spant verwijderd worden.


In plaats van deze dragende constructie zal er een andere oplossing moeten komen. De overige verdiepingsvloeren bestaan uit houten balklagen met vuren delen. De houten kapconstructie bestaat uit een verbeterd Hollands spant waarvan de spantbenen die niet op de zolderbalklaag staan worden opgevangen door sleestukken.


De dakvlakken zijn beschoten met gewaterholde kraaldelen. Bij een spant met kreupele stijlen staan de spantbenen niet op de zoldervloer (en dan liefst precies op de onderliggende vloerbalken), maar op de muurplaat, die bovenop de borstwering ligt. Om het gewicht toch op de. Afbeelding: Oud-Hollands spant en verbeterd Hollands spant.


Bij het ontwerpen van de constructie is samengewerkt tussen de architect, opdrachtgever, constructeur en houtbouwer in de vorm van een bouwteam. Hierdoor kon de bijzondere eikenhouten constructie goed ontworpen worden, waarbij het .

Een voorbeeld hiervan is de hangspant. Bij boerderijen past men ook wel de zogenaamde Verbeterd - Hollands spant. Ook voor hellende daken kunnen vakwerkspanten worden gebruiken en gelamineerde of verlijmde spanten.


Verder worden ook steekspanten gebruikt voor hellende daken. Een in het verleden veel toegepaste spantvorm is het verbeterd Hollands spant , figuur 3. Het steekspant bestaat in zijn meest oorspronke- lijke vorm uit twee spantbenen en een kapbalk. De spantbenen werden over elkaar ingekeept.


In de hiermee ontstane gaffel rust de nokgording. Het aanbrengen van dakbeschot was aanvankelijk niet algemeen, behalve bij kappen waarop de dakbedekking moest worden vastgespijker zoals bij leien en bij plaatvormige bedekking als lood en koper. Jongere monumenten hebben altijd gordingenkappen, met als draagconstructie het verbeterde Hollandse spant.


Bij het verbeterde Hollandse spant is er geen scheiding meer tussen het onderste en het bovenste deel, het spant is nu een geheel. De gordingen liggen op het spantbeen en worden ondersteund door klossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts