donderdag 15 januari 2015

Composieten

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor het overbrengen van trekkrachten en de matrix (vaak een kunststof) houdt de vezels samen en zorgt voor het overbrengen van drukkrachten en . Hoewel een composiet dus uit verschillende basisstoffen kan worden opgebouw is de gemene deler dat het bestaat uit enerzijds vezels die structurele sterkte bieden en anderzijds een hars die de constructie bij elkaar houdt.


Een belangrijk bestandsdeel van het composiet is de hars.

Deze hars wordt ook wel de matrix genoemd en is meestal een kunststof. Naast de matrix bestaat composiet uit versterkingsmateriaal. Voor- en nadelen van composieten. De rol van vezels in een composiet.


Glas en koolstof, de meest gebruikte vezels. Garens, bundels, textielen. We zijn continu bezig met het bedenken en onderzoeken van nog betere, sterkere en lichtere kunststoffen.

Zo willen we frames van racefietsen nog lichter maken. Of nog stevigere en vooral lichtere propellers voor windmolens die elektriciteit opwekken. Of nog beter materiaal voor de bouw van vliegtuigen.


Binnen de tandheelkunde kunnen we composieten beter omschrijven als een vulmateriaal op basis van kunststof met vulstoffen. In de natuur komen composieten wijd verspreid voor. Bot en dentine bijvoorbeeld bevatten een proteïne bestanddeel, . Sterkte De sterkte van glasvezelcomposieten ligt door de bank genomen tussen die van aluminium en staal. Dit betekent dat de mechanische eigenschappen kunnen worden aangepast aan de belastingsrichting. Hierdoor kan je optimaal construeren en gewicht besparen.


Biobased composieten zijn vezelversterkte kunststoffen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. Zowel het kunststof basismateriaal als de vezelversterking kunnen van natuurlijke oorsprong zijn. Lees meer over de soorten composiet die wij kunnen bewerken, zoals hardweefsel en EP GC, en wat de eigenschappen zijn van deze kunststof soorten. Al eeuwenlang mengen mensen materialen om sterkere bouwstoffen te maken.


Denk maar aan dijken van klei met gevlochten rietmatten, of hutten van leem vermengd met stro. Het geheim van composieten. Kunststof beton composieten.

Onderzoeksproject (lopend) - In de gebouwde omgeving is beton momenteel hét constructiemateriaal met het minste omkijken na realisatie. Gewapend beton is een composiet (materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten). In dit onderzoek wordt bekeken in hoeverre kunststof . Bestand tegen hoge vlaktedrukken. Composietmaterialen opgebouwd uit hars met bijv.


Voor de chemische bestendigheid zijn er diverse harsen beschikbaar. Vezelversterkte gelamineerde kunststofmaterialen zijn als . Samengesteld- bloemige) Een samengesteldbloemige. De nieuwe wetenschappelijke familienaam is Asteraceae. De bloeiwijze bestaat gewoonlijk uit een groot aantal afzonderlijke, dicht opeenstaande bloemen. Opvallend in de reeds bekende toepassingen van composiet in de bouw is dat voornamelijk gebruik wordt gemaakt van gepultrudeerde composieten profielen of sandwichconstructies.


Deze vezelversterkte materialen zijn zeer har uitzonderlijk drukvast en hebben zeer hoge elektrische isolatiewaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts