dinsdag 21 juli 2015

Europese esdoorn

Esdoornhout is zeer gewild. Europees esdoornhout is licht van gewicht en kleur, hard en zonder geur of smaak, vooral afkomstig van de gewone en de Noorse esdoorn. De structuur is fijn en gelijkmatig met kleine houtvaten.


Deze eigenschappen maken het erg geschikt voor meubels, binnenbetimmeringen, parket, fineer, . Amerikaans hard esdoorn, hard maple, sugar maple, black maple.

Daarbij wordt verschil gemaakt tussen Europees esdoorn , afkomstig van Europese esdoornsoorten en hout ingevoerd uit Amerika (maple). In deze laatste categorie is het zogenaamde hard maple (van de suikeresdoorn, Acer saccharum) beduidend anders dan de rest, omdat het zwaarder en sterker is: een bekende . De Europese esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) komt uit Centraal- en Zuid- Europa, West-Azië en de Kaukasus. In Nederland en België is hij sinds lang geleden ingeburgerd. Het kernhout is crèmekleurig tot heel lichtbruin.


Zijn lichte kleur maakt van. Ze is zeer decoratief en uitsluitend geschikt voor binnentoepassingen.

Japanse esdoorn komt oorspronkelijk voor op de Japanse eilanden Honshu en een deel van Hokkaido. Het is een traag groeiende, struikachtige boom. De kleine bloemen worden prachtig paarsachtig roo de vrucht prachtig rood en de herfstverkleuring van het blad is schitterend! In Japan vonden de eerste Europese. Die bodem onder de Noorse esdoorn is in een natuurlijke situatie enigszins vochtig en voedselrijk.


Deze natuurlijke situatie van de Noorse esdoorn is oorspronkelijk in Europa en Zuidwest-Azië. Het oorspronkelijke gemengde loofbos van de Noorse esdoorn staat meestal op een lage berg of een heuvellandschap. Gewone esdoorn Acer pseudoplatama Z. Van de suikeresdoorn of zwarte esdoorn wordt in Amerika en Canada de bekende esdoornsiroop of ahornsiroop (Maple Syrup) gewonnen uit de boom zelf.


Aangenomen wordt dat het een gezondere zoetstof is . In Noord- Europa (de Scandinavische landen) lijkt hij afwezig. Ten noordwesten van Vlaanderen (Nederlan Verenigd Koninkrijk, Denemarken ) wordt gewone esdoorn meestal niet als als oorspronkelijk inheems beschouw terwijl dat in centraal Europa , Wallonië en. Het onderscheid in de status van gewone esdoorn , Noorse esdoorn en Spaanse aak in.


Frankrijk wel het geval is. Hij valt vooral op door zijn.

Kleur van het hout : Kernhout : crèmewit tot lichtgeel. Nerf : fijn en gelijkmatig. Spinthout : niet te onderscheiden. Draad : recht, soms golvend.


Bijzonderheden : licht vlampatroon op dosse, fijne spiegeltekening op kwartier. Zoals vele blanke houtsoorten vergeelt esdoorn vrij. Waarschijnlijk werd desoort hier pas in de middeleeuwen ingevoerd omwille van het waardevollehout. Nu is het een algemene boom geworden die gemakkelijk in onze bossen verwildert en ook . De loofbomen van de zeepboomfamilie gedijen goed in het gematigde klimaat van Europa , Azië, Noord-Afrika, Centraal- en Noord-Amerika. Veel van de 2soorten die de familie rijk is, kwamen vroeger ook voor op Europese bodem, maar zijn daar verdwenen na de laatste ijstijd.


In honderden monsters van allerlei esdoornsoorten hebben zij onderzocht in welke soorten het gif wel of niet voorkwam. De gewone esdoorn , de Noorse esdoorn. Bij de gewone esdoorn werd het gif aangetroffen.


Bij de veldesdoorn en de Noorse esdoorn was dat niet het geval. In West- Europa sterven jaarlijks honderden paarden aan atypische . In de afgelopen vier jaar zijn in ons land 1paarden gestorven nadat ze vergiftigd werden door esdoorns. Dat blijkt uit cijfers van de universiteit van Luik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts